Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Aký bol Apple marketing v roku 1977? Ako je tomu dnes?

Každý sa občas musí pozrieť do minulosti, aby sa mohol posunúť vpred. Kam sa od roku 1977 posunul Apple marketing a aká bola ich vízia v tomto období? V tomto článku vám prezradíme rozdiely medzi dnešnými hodnotami Apple a tými, ktoré mali v 70. rokoch minulého storočia. Aké produkty v tomto roku vydávali a ako sa im ich podarilo odpromovať? Poďme sa na to pozrieť.

Zdroj: giantbomb.com

Apple II.

V roku 1977 spoločnosť Apple uviedla na trh svoj prvý osobný počítač Apple II. Spoločnosť predávala počítač ako produkt, ktorý bol užívateľsky prívetivý a prístupný aj pre používateľov, ktorí neboli technický zdatný. 

Spoločnosť na propagáciu produktu využívala tlačené reklamy, brožúry a demonštrácie na veľtrhoch. Apple II. sa stal jedným z prvých úspešných osobných počítačov a pomohol vytvoriť Apple ako významného hráča v počítačovom priemysle.

Ak ste o Apple II a celej histórii Apple ešte nepočuli, písali sme o tom článok. V ňom sa dozviete, ako sa Apple vypracoval z malej spoločnosti na giganta. Na začiatku to boli dvojica menovcov Steve Jobs a Steve Wozniak. Aký bol ich marketingový plán a čo obsahoval?

  • Jedným z cieľov Apple bolo vytvorenie užívateľsky príjemnému dizajnu pre počítač Apple II, čím sa stal príťažlivým pre široké spektrum spotrebiteľov
  • Steve Jobs a Steve Wozniak využívali veľtrhy a predajne, aby predviedli schopnosti Apple II a vyvolali tak záujem medzi potenciálnymi zákazníkmi
  • Spoločnosť Apple využívala tlačové reklamy a brožúry na komunikovanie funkcií a výhod Apple II, čím oslovila širšie publikum
  • Múdro nacenili Apple II ako cenovo dostupnú alternatívu k iným osobným počítačom, čím ho sprístupnil širšiemu okruhu spotrebiteľov. 

Celkovo marketingová stratégia spoločnosti Apple kládla dôraz na jednoduchosť používania, cenovú dostupnosť a prístupnosť osobných počítačov, čo pomohlo spoločnosti etablovať sa ako lídra v odvetví osobných počítačov.

Zdroj: retroviator.com

Filozofia v roku 1977

Ich filozofia sa skladá z takmer 100 slov, ale dokonale zachytili, čo znamená marketingová filozofia spoločnosti Apple. Prvou charakteristikou bola empatia, ktorou býval Apple posadnutý. 

Všetko muselo mať svoje miesto a byť dokonalo zabalené. Vďaka zmyslu pre detail si Apple získal fanúšikov po celom svete. Empatiu mali vo svojej filozofií zadefinovanú takto: „Skutočne chápeme potreby zákazníkov lepšie ako ktorákoľvek iná spoločnosť.”

Druhý bod vo filozofií Apple tvorilo zmeranie. Na rozdiel od iných spoločností, ktoré vyrábajú množstvo druhov produktov, Apple ich vyrába len zlomok. To znamená, že nemusia mať portfólio plné produktov. Stačí ich pár ale vo vysokej kvalite. 

Posledným bodom bola prezentácia. Apple sa riadilo starým známym príslovím, že ľudia súdia knihu podľa obalu. Či už ide o dokonalý produkt so špičkovým softvérom, na vzhľade záleží. Preto ich prezentovali kreatívnym a profesionálnym spôsobom.

Apple Redirects Mac Pro Production to China

Zdroj: expertinvestor.net

Apple marketing dnes

Dnes sa marketingová stratégia spoločnosti Apple sústreďuje na predvádzanie prémiového dizajnu, špičkovej technológie a bezproblémového používateľského zážitku z jej produktov. Medzi kľúčové prvky súčasnej stratégie patria:

  • Spoločnosť Apple naďalej využíva ukážky produktov a rôzne eventy na predvádzanie svojich najnovších ponúk a vyvolávanie vzrušenia
  • Apple zdôrazňuje súkromie a bezpečnostné funkcie svojich produktov, najmä vo svetle rastúcich obáv o súkromie údajov
  • Firma Apple obľubuje spolupráce a influencermi a celebritami, aby propagovali ich produkty a oslovili širšie publikum
  • Spoločnosť Apple prevádzkuje integrované reklamné kampane na viacerých kanáloch, vrátane televízie, tlače a digitálnych médií, s cieľom propagovať svoje produkty a budovať značku
  • Maloobchodné predajne spoločnosti Apple slúžia ako kľúčová súčasť jej marketingovej stratégie a ponúkajú praktické ukážky, odborné poradenstvo a možnosť nákupu produktov

Vo všeobecnosti sa aktuálna marketingová stratégia spoločnosti Apple zameriava na zdôraznenie prémiovej kvality a používateľského zážitku svojich produktov. Okrem toho kladú veľkú dôležitosť aj na dodržiavanie záväzku o ochrane súkromia a bezpečnosti.

Záver

Ak stále hľadáte tajomstvo úspechu, ktorý dotiahol Apple na najlepšiu technologickú firmu súčasnosti, hľadáte márne. Všetko je to len o prioritách a ich dodržiavaní. Okrem toho platí staré známe, že všetko chce čas. 

Keď je reč o čase, ako je na tom vaše zápästie? Je ozdobené o najnovšie Apple Watch zariadenie v kombinácií s našimi štýlovými remienkami? A viete o tom, že na nich môžete sledovať vaše spánkové cykly?