Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Sledovanie spánku na Apple Watch: Akú presnosť vám zaručuje?

Apple Watch má niekoľko vstavaných funkcií, ktoré vám pomôžu sledovať váš spánok. Jeden zo spôsobov zahrňuje aplikácia „Sleep,“ ktorá je k dispozícii na hodinkách Apple Watch Series 3 a novších. Ako ju nastaviť, sledovať spánkové cykly a aké ďalšie možnosti na sledovanie spánku sú k dispozícií? O tom si povieme už v článku.

Apple Watch sleep tracking

Zdroj: tomsguide.com

Ako funguje Sleep

Aplikácia Sleep využíva akcelerometer hodiniek na to, aby zistila kvalitu vášho spánku a pohyb počas neho. Okrem toho, hodinky používajú snímač srdcového tepu na zistenie, kedy ste v hlbokom alebo ľahkom spánku. Snímač hluku zasa monitoruje okolitý zvuk.

Ak chcete využívať funkciu sledovania spánku naplno, musíte na to samotnú aplikáciu pripraviť. To zahŕňa nastavenie plánu, kedy chcete ísť spať a vstávať, ako aj výber typu upozornení, ktoré chcete počas spánku dostávať. 

Počas spánku musíte mať hodinky na ruke, aby boli schopné merania. Kde si tieto namerané údaje môžete pozrieť? Všetko potrebné nájdete v aplikácii Zdravie na iPhone, ktorá vám ukáže, koľko času ste strávili v hlbokom spánku, ľahkom spánku a bdelosti, 

Taktiež zistíte údaje o vašom tepe počas spánku. Hodinky si viete nastaviť tak, aby v noci automaticky prešli do „režimu spánku“, pomocou funkcie Wind Down, ktorá tlmí jas na hodinách a taktiež stíši upozornenia. 

Nastavte si ciele

Doktor Matthew Walker sa dlhé roky zaujíma o spánok a jeho zmysel v našich životoch. Vo svojej knihe „Prečo spíme” uvádza, že na zdravý a kvalitný spánok je potrebné chodiť spať a vstávať vždy v rovnaký čas. Aj k tomu vám pomôže aplikácia Sleep, ako? 

V aplikácií si môžete vytvoriť hneď viacero rozvrhov, pokojne aj na celý týždeň. To zahŕňa koľko hodín chcete spať, o koľkej chcete vstať, kedy sa má aktivovať spánkový režim a dokonca aj zvuk samotného budíku.  

Zdroj: vroxe.com

Sledovanie spánku na starých Apple Watch

Funkcia sledovania spánku bola prvýkrát vydaná na Apple Watch Series 3, ktorý bol vydaný v septembri 2017. Bola to jedna z kľúčových nových funkcií v watchOS 4. Vďaka tejto novej funkcii používatelia mohli sledovať svoje spánkové vzorce.

Okrem toho získali údaje o čase, ktorý strávili v rôznych častiach spánku. Okrem toho hodinky tiež používajú snímač srdcovej frekvencie na zistenie, kedy bol používateľ v hlbokom alebo ľahkom spánku, a snímač hluku na zistenie, kedy používateľ spí.

Tieto a ďalšie funkcie boli vylepšené aktualizáciami softvéru a novými modelmi, ktoré vydala spoločnosť Apple. Pracujú na zlepšení presnosti sledovania spánku pridaním ďalších údajov a optimalizáciou algoritmu za touto funkciou.

Najnovšie Apple Watch a spánok

Najnovšia verzia aplikácie Sleep na Apple Watch so systémom watchOS 7, obsahuje niekoľko nových funkcií a vylepšení, ktoré používateľom pomôžu lepšie sledovať a porozumieť spánku. Tu sú niektoré z kľúčových funkcií najnovšej aplikácie Sleep:

  • Ciele spánku umožňujú používateľom nastaviť si denný cieľ spánku a zobraziť súhrn histórie a trendov
  • Režim spánku automaticky zapne režim Nerušiť a stlmí upozornenia, keď používateľ spí, čo používateľom môže pomôcť dosiahnuť lepší spánok tým, že sa vyhnú rozptyľovaniu
  • Funkcia Wind Down pomáha používateľom pripraviť sa na spánok tým, že poskytuje prispôsobenú rutinu relaxačných aktivít, ako je čítanie alebo meditácia, pred spaním
  • Apple Watch pomocou akcelerometra a snímača srdcového tepu sledujú pohyby a srdcový tep používateľa, aby určili kvalitu a trvanie spánku
  • Plán spánku umožňuje používateľom nastaviť plán, kedy chcú ísť spať a vstávať, čo používateľom môže pomôcť vytvoriť si pravidelný režim spánku
  • Funkcia Režim spánku a prebudenie umožňuje používateľom nastaviť konkrétne časy, kedy hodinky prejdú do režimu spánku a režimu prebudenia, na základe plánu spánku
  • Analýza a štatistiky spánku používateľovi zobrazia podrobné analýzy a prehľady v aplikácii Zdravie, kde môžu vidieť svoje spánkové trendy v priebehu času a porovnať ich s predchádzajúcimi dňami, týždňami alebo mesiacmi


Zdroj: pcmag.com

Záver

Pri používaní aplikácie Spánok rátajte s tým, že hodinky sledujú váš pohyb a srdcovú frekvenciu počas spánku. Avšak všetky namerané údaje nemusia byť také presné ako dokáže zmerať špeciálny sledovač spánku. Výsledok tak považujte za hrubý odhad.