Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

História Apple: Z malej spoločnosti na giganta

Ako to vôbec dokázali? Žiadna firma a žiaden e-shop sa nestane veľkolepým cez noc. Aj tá najväčšia technologická spoločnosť mala svoje ťažké začiatky. Vlastníte firmu či biznis, no v poslednom období sa vám nedarí? Tento článok vám môže poslúžiť ako inšpirácia, že aj v ťažkých časoch sa oplatí zaťať zuby a makať.

Zdroj: washingtonpost.com

Zmena pohľadu na počítače

46 rokov dozadu, presnejšie 1. apríla 1976 vznikla spoločnosť Apple Computers, Inc. Za jej vznikom stoja: Steve Jobs a Steve Wozniak. Ich víziou bolo priniesť zmeny spôsobu, akým ľudia vnímajú počítače. Obaja chceli urobiť počítače malé na to, aby ich ľudia mali doma.

Mnohým netreba pripomínať, že v tomto období boli počítače mohutné stroje, ktoré si nemohol dovoliť každý. Všetko s ato začalo v Jobsovej garáži. Žiaden miliardový kampus v Kalifornií vtedy nemali. Ten prišiel neskôr, ako dôsledok toho, že sa nezdali v ťažkých časoch. 

Ich prvý projekt sa volal Apple I, ktorý sa predával bez monitora, klávesnice a ochraného krytu. Následujúca verzia počítaču s označením Apple II spôsobil revolúciu v počítačovom priemysle predstavením vôbec prvej farebnej grafiky. 

Tržby im vtedy vyskočili zo 7,8 milióna dolárov v roku 1978 na 117 miliónov dolárov v roku 1980, keď spoločnosť Apple vstúpila na burzu. Wozniak opustil Apple v roku 1983 kvôli klesajúcemu záujmu o každodenný chod Apple Computers. 

Strata spolumajiteľa

Jobs potom najal Johna Sculleyho z PepsiCo ako prezidenta. Tento krok však zlyhal a po mnohých kontroverziách so Sculleym, Jobs v roku 1985 odišiel a pokračoval v nových a väčších veciach. Založil vlastnú spoločnosť NeXT Software a kúpil aj spoločnosť Pixar.

Práve to sa neskôr ukázalo ako správny krok. Štúdio Pixar sa stalo obrovským úspechom v počítačovej animácii filmov ako Toy Story, Život chrobáka, Monsters, Inc. a Hľadá sa Nemo. Po zvyšok 80. rokov sa Apple stále darilo a v roku 1990 vykázala dovtedy najvyššie zisky.

Bolo to však hlavne kvôli plánom, ktoré Jobs rozbehol už pred svojím odchodom, najmä jeho dohode s malou spoločnosťou Adobe, tvorcom Adobe Portable Document Format (PDF). Spoločne tieto dve spoločnosti vytvorili fenomén známy ako desktop publishing.

V roku 1985 Sculley odmietol ponuku od Billa Gatesa, aby licencoval svoj softvér. Toto rozhodnutie oľutoval, pretože Windows mal grafické rozhranie podobné Apple. To sa koncom 80. rokov a v priebehu 90. rokov stal ich najväčšou konkurenciou.

Apple I Computer

Zdroj: ststworld.com

Najťahšie obdobie pre Apple

V priebehu niekoľkých rokov trhový podiel spoločnosti Apple pomaly klesal a v roku 1996 odborníci verili, že spoločnosť je odsúdená na zánik. Až v roku 1997, keď Apple zúfalo potreboval operačný systém, rozhodli sa požiadať o pomoc starého priateľa: Steva Jobsa. 

Jobs sa stal dočasným generálnym riaditeľom alebo iCEO, ako sa nazýval. Rozhodol sa urobiť zopár zmien okolo Apple. Začal spolupracovať s Microsoftom, aby vytvoril Mac verziu svojho obľúbeného kancelárskeho softvéru. 

Krátko po tomto rozhodnutí nastal zlom pre spoločnosť. Jobs vylepšil počítače a predstavil iBook. Išlo o osobný laptop, ktorý si mohli ľudia dovoliť. Po ňom nasledoval iPod, mp3 prehrávač, ktorý sa stal lídrom na trhu.

Zaujíma vás viac história produktov od Apple? Potom vám odporúčame prečítať si náš článok o produktoch Apple, ktoré nikdy neuzreli svetlo sveta

Apple I was as a bare circuit board

Zdroj: ststworld.com

Kedy to všetko začalo naberať grády?

iPhone, mobilný telefón s dotykovou obrazovkou, predstavený v roku 2007, bol jedným z najúspešnejších produktov na svete a odvtedy spoločnosť vydala niekoľko nových verzií. Medzi ďalšie obľúbené produkty patrí iPad, Apple Watch a MacBook.

Najnovšie Apple rozšíril svoje segmenty služieb o svoju kreditnú kartu Apple Card, Apple News, Apple Arcade pre hry a Apple TV+ pre streamovanie pôvodného obsahu produkovaného spoločnosťou Apple.

Steve Jobs zomrel 5. októbra 2011, ale Apple pokračuje na jeho dedičstve s Timom Cookom na čele ako generálny riaditeľ. Popularita telefónov iPhone urobila Apple prvou spoločnosťou v hodnote jedného bilióna dolárov v roku 2018 a o dva roky neskôr toto číslo zdvojnásobila.

Záver

Ste frustrovaný z posledných rokov? Skúste sa vžiť do kože Apple. Aby mohli dominovať na trhu, museli zvládnuť aj ťažké časy. Preto sa nevzdávajte, ak budujete niečo vlastné. Zamerajte sa na to, čo sa dá vylepšiť, alebo požiadajte niekoho o pomoc, ako spravil Apple.