Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Tieto Apple produkty nikdy neuzreli svetlo sveta!

Poznáme portfólio Apple produktov, ktoré dosahujú obrovské predaje. Nie všeky produkty vyrobené týmto technologickým gigantom sa aj dostali do predaja. Aj napriek tomu ide o veľmi zaujímavé vychytávky, ktoré mali potenciál zožať úspech. Prečo sa tomu tak nestalo a aký dôvod mal Apple na to, aby tak učinil? Zisťovali sme pre vás v článku.

Apple Car Wireless Charging

Zdroj: theflighter.com

AirPower

V roku 2018 Apple pracoval na nabíjačke, ktorá mala nabíjať až 3 zariadenia naraz. Napríklad AirPods, Apple Watch a iPhone zároveň. Prvýkrát bola táto nabíjačka ohlásená 12. Septembra 2017. Po niekoľkých problémoch Viceprezident Apple ohlásil jej koniec. Čo nasledovalo potom? 

AirPower bol ohlásený na mediálnom podujatí, ktoré sa konalo v septembri 2017 v Apple Steve Jobs Theatre, v spojení s oznámením iPhone 8, iPhone X a bezdrôtového nabíjacieho puzdra pre AirPods. Po podujatí boli prototypové modely k dispozícii účastníkom na praktické testovanie. 

Ihneď po ďalšej mediálnej udalosti, ktorá sa konala nasledujúci september, Apple zo svojej webovej stránky odstránil takmer všetky zmienky o AirPower. K tomuto rozhodnutiu údajne viedlo niekoľko problémov s vývojom a s tepelným manažmentom.

Taktiež aj kvôli komunikácií a rýchlosťou medzi zariadeniami a mechanickými problémami. Hlavný problém boli cievky pre nabíjanie, pretože Apple Watch používa patentovaný štandard bez Qi, čo vedie k vytváraniu nadmerného tepla a elektromagnetického rušenia.

Hľadáte nové nabíjačky? Už na vás čakajú!

Apple možno pokračuje vo vývoji AirPower. Vyjde to na druhý pokus? - svetapple.sk

zdroj: svetapple.sk

Interaktívny set-top box

Apple Interactive Television Box alebo ITV, je televízna set-top konzola, ktorú vyvíjala spoločnosť Apple Computer pred spustením platformy Pippin. Niektoré zdroje tretích strán to tiež nazvali „Pippen” aj keď sa to v žiadnej dokumentácii spoločnosti Apple takto nezmieňuje.

Po internom testovaní v Apple v roku 1993 British Telecom vykonal technologický test modelu STB1 v marci 1994 so 60 zamestnancami. Testovanie v Európe sa uskutočnilo v spolupráci so spoločnosťami Belgacom, British Telecom a Telia Company. Skúšky s modelom STB3 sa začali vo Švédsku v máji 1995 a nasledujúcu jeseň sa rozšírili na 2 500 domácností do Londýna.

Ročná skúšobná verzia zahŕňala 12 verejných bodov. Služby zahŕňali televíziu na požiadanie, vzdelávací obsah, hry, online nakupovanie a bankovníctvo. Aj keď sa zvažovala podpora pre hry MPEG-2 a Nintendo, vývoj bol zrušený po tom, čo sa ITV považovalo za komerčne nedostupné.

Apple vykonal testy v 6. štátoch v USA. Pre jednotky testované v oblasti Washingtonu bol obsah MPEG-1 streamovaný rýchlosťou 1,5 Mbps cez asymetrickú digitálnu účastnícku linku. Následne spustené skúšobná prevádzkabežala na 4 serveroch, z ktorých každý uložiô až 10 000 filmov.

Vadamecum

Išlo o tablet, ktorý bol vytvorený v roku 1994 v Apple Computer. Projekt však zrušil spoluzakladateľ Apple Steve Jobs. Prečo tak urobil? Projekt Vadamecum začal v Apple Advanced Technology Group v roku 1994. 

Vývojový tím, inšpirovaný tabletmi používanými v pôvodnom televíznom seriáli Star Trek, skonštruoval prototypy s bezdrôtovými schopnosťami. Napríklad Connectix QuickCam bola webová kamera. Vedenie však malo pocit, že v tom čase neexistoval trh pre tablety.

Po návrate spoluzakladateľa Apple Steve Jobsa do spoločnosti predstavil Dan Russell z vývojového tímu Vadamecum. Keď to Jobs videl, kritizoval estetiku a povedal tímu: "Na trhu nie je miesto!" Jobs potom prerušil financovanie jeho budúceho rozvoja. 

Russell opustil Apple koncom roka 1997, aby pokračoval vo vývoji tabletov v Uppercase. Russell uviedol, že tím Vadamecum neskôr zistil, že ďalší tablet, PenLite, už bol vyrobený skôr. Jeho technológia bola licencovaná Assistive Technology v rámci licenčného programu.

On the way to the iPad #2 (Apple Vademecum #1 prototype, 1995) | Flickr

Zdroj: flickr.com

MacBASIC

Posledným na zozname je tentokrát softvér. MacBASIC je program, ktorý využíva jednoduchý programačný kód pre začiatočníkov s názvom BASIC. Apple chcel tento program pretvoriť do vlastnej verzie a predávať len za 0,99 dolárov. 

Beta verzia MacBASIC bola vydaná začiatkom roku 1984 na univerzitách, ako je Dartmouth College, kde sa používala na hodine programovania na katedre informatiky. Apple však náhle pozastavil MacBASIC a neúspešne sa pokúsil získať beta kópie, ktoré sa stali upirátenými.

Manažéri nariadili Denmanovi zničiť celý zdrojový kód a odmietli vysvetliť prečo. Microsoft potom MacBASIC odložil, aby eliminoval potenciálnu konkurenciu. Člen tímu Macintosh Bill Atkinson bol pobúrený a bezvýsledne protestoval proti rozhodnutiu.

Záver

Všetko nie je len o úspechu, ktorým sa každý prezentuje. Áno, je skvelé mať obrovské predaje svojích produktov. Vždy je potrebné pozrieť sa aj na tie, ktorým sa nedarí a niečo zmeniť. Či ich ponúknuť výhodnejšie, vylepšiť alebo stiahnúť z predaja. Zmena vždy padne vhod.