Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Apple a hackeri: Sú Apple produkty bezpečné?

Či už sú to hodinky, telefón, tablet alebo počítač, vaše zariadenie slúži ako spojenie so zvyškom sveta. Znie to ako veľká výhoda, ktorú ľudia pred 20 rokmi ešte nepoznali? Má to však svoju temnú stránku, ktorú hackeri radi zneužívajú vo svoj prospech. Ako ochrániť vaše údaje pred hackermi? 

Apple, WhatsApp, iOS, security, mobile, iPhone

Zdroj: computerworld.com

Dá sa hacknúť iPhone?

Apple rád propaguje niektoré svoje produkty ako odolné voči hackerom. Ak má hacker  dostatok času, dokáže napadnúť akékoľvek zariadenie. Stále je pravda, že zariadenia od Apple sú oveľa bezpečnejšie ako tie, ktoré bežia na systéme Android.

Spravidla platí, že ak sa zariadenie dokáže pripojiť na internet, môže byť napadnuté hackermi. Mobilné zariadenia sú obzvlášť náchylné na hackerov, čiastočne preto, že zanedbávajú implementáciu opatrení kybernetickej bezpečnosti. 

Ako môže byť iPhone hacknuty? 

  • Mnoho ľudí sa spolieha na verejné Wi-Fi. Hackeri to vedia a využívajú to. Vždy sa uistite, že Wi-Fi, ku ktorej sa pripájate, je legitímna. Ak nie, pre hackera bude ľahké získať prístup.
  • Pred stiahnutím potenciálne podozrivej aplikácie si urobte prieskum. Dobrým znakom riskantnej aplikácie je kontrola recenzií pred stiahnutím. Keď poznáte príznaky, je ľahké odhaliť škodlivé aplikácie.
  • Hackeri vyskúšajú čokoľvek a všetko, aby vás prinútili kliknúť na odkaz alebo e-mail, na ktorý by ste nemali. Dávajte si pozor na kohokoľvek alebo akúkoľvek aplikáciu, ktorá sa vás pokúša prinútiť rýchlo stlačiť alebo kliknúť na podozrivé odkazy. 

MacBook a hackeri

Ani MacBook nie je úplne imúnny voči kybernetickým hrozbám. MacBook sa však vo všeobecnosti považuje za bezpečnejšie v porovnaní s inými zariadeniami vďaka rôznym bezpečnostným opatreniam zabudovaným do hardvéru a softvéru.

MacBook je navrhnutý s rôznymi bezpečnostnými funkciami, ako je vstavané šifrovanie, brána firewall a bezpečný proces zavádzania, ktoré pomáhajú chrániť pred škodlivým softvérom a neoprávneným prístupom. 

Okrem toho, macOS obsahuje rôzne bezpečnostné funkcie, ako je Gatekeeper, ktorý pomáha predchádzať inštalácii škodlivého softvéru, a FileVault, ktorý šifruje celý pevný disk.

Apple poskytuje pravidelné aktualizácie zabezpečenia pre macOS, ktoré zahŕňajú opravy ľahko hacknutých miest. Pre používateľov je však dôležité, aby boli informovaní o najnovších aktualizáciách a aby si správne nakonfigurovali nastavenia zabezpečenia.

Apple Mac Macbook warning update malware Dark Web

Zdroj: express.co.uk

Apple Watch a hackeri

Možno sa zamýšľate nad tým, prečo by hackeri chceli napadnúť vaše Apple Watch. Len málokoho bude zaujímať váš spánkový cyklus či koľko ste naposledy odbehli. Avšak, hodinky obsahujú citlivé údaje a hackeri môžu vidieť vašu polohu, aktivity, heslá atď.

Aj keď väčšina výrobcov v súčasnosti poskytuje možnosti zabezpečenia, ktoré vám pomôžu zabezpečiť, aby vaše inteligentné hodinky neboli napadnuté hackermi, je to stále nedostatočné.

Spomínané údaje sa v prípade napadnutia začnú prenášať cez internet alebo Bluetooth. Transakcie kreditnými kartami, denné plány a pozície GPS a mnoho viac. Vaše inteligentné hodinky môžu byť napadnuté, ak je ohrozená firma, kde sú tieto informácie uložené.

iPad a citlivé údaje

iPad je relatívne odolný voči vírusom, nie však dokonalý. Je to kvôli operačnému systému, ktorý iPad používa. iOS je oddelený operačný systém, čo znamená, že aplikácie sú od seba izolované, takže je takmer nemožné, aby vírus infikoval systém iOS a šíril sa v ňom.

Ale hoci vírusy nie sú hrozbou pre váš iPad, neznamená to, že je odolný voči iným kybernetickým hrozbám. Viac ako 128 miliónov používateľov iOS údajne infikovalo svoje zariadenia malvérom XcodeGhost, ktorý sa šíril cez App Store.

Aj keď spoločnosť Apple môže poskytnúť skvelé bezpečnostné opatrenia, aby pomohla svojim používateľom bojovať proti možným kybernetickým hrozbám, spoločnosť nemôže urobiť takmer nič, pokiaľ ide o hackerské incidenty. 

Najlepšia prevencia proti vírusom sú vitamíny. Pokiaľ ide o vírusy, ktoré dokážu nakaziť vaše zariadenie, udržujte váš iPad vždy aktualizovaný. Aktivujte si Find My iPad a používajte také heslá, ktoré je len ťažko odcudziť.

ipad students classroom

Zdroj: macrumors.com

 

Záver

Súkromie a citlivé údaje si musí každý pečlivo strážiť sám. Nič vám nezaručí 100 % istotu, že sa nikto nedozvie vaše tajomstvá, heslá či polohu. Sú však kroky, ktoré vám zvýšia šancu na to, že ak sa vás už niekto pokusy hacknúť, ďaleko nedôjde.