Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Ako resetovať MacBook pred predajom a neprísť o dušu?

Plánujete svoj MacBook posunúť novému majiteľovi? Nezabudnite svoje zariadenie kompletne vyčistiť od citlivých údajov. Predtým si všetko dôležité musíte zálohovať do iného zariadenia alebo na kľúč. Akonáhle si uvedomíte, že váš predaný MacBook obsahuje niečo dôležité, môžete sa s tým rozlúčiť. Ak sa chcete tejto chybe vyhnúť, čítajte ďalej.

Zdroj: yourmacsolutions.net

Váš osobný trezor

Pred samotným predajom začnite tým, že si vytvoríte zálohy súborov na externom pevnom disku alebo cloudovom úložisku: iCloud, Dropbox alebo Disk Google. Resetovaním vášho počítača sa vymažú všetky dáta a nebudete ich môcť obnoviť, pokiaľ si ich nezálohujete.

Stačí, keď skopírujete súbory na externý disk alebo na cloud. Po dokončení procesu môžete prejsť na reset počítača bez toho, aby ste sa obávali, že prídete o niečo dôležité. Predtým na vás čakajú ďalšie 2 podstatné kroky, ktoré nesmiete vynechať.

Ako neprísť o všetko?

Odhlásenie zo všetkých účtov vrátane iCloud, App Store a iTunes je dôležitým krokom pri príprave na predaj alebo darovanie MacBooku. Tým sa zabezpečí, že nový vlastník nebude mať prístup k vašim osobným údajom a vaše účty budú úplne odpojené od zariadenia.

Ak sa chcete odhlásiť zo svojich účtov na MacBooku, postupujte takto:

  1. Kliknite na ponuku Apple v ľavom hornom rohu obrazovky
  2. V rozbaľovacej ponuke vyberte položku „Predvoľby systému“
  3. Kliknite na ikonu „Apple ID“
  4. V ľavom menu vyberte "Prehľad"
  5. Kliknite na tlačidlo „Odhlásiť sa“ umiestnené v spodnej časti obrazovky
  6. Podľa pokynov na obrazovke potvrďte, že sa chcete odhlásiť zo svojho účtu
  7. Zopakujte tieto kroky pre všetky svoje účty vrátane iCloud, App Store a iTunes. Tým sa zabezpečí, že vaše osobné údaje budú úplne odpojené od zariadenia

Mac backup software

Zdroj: macobserver.com

Myslite na druhých

Vypnutie funkcie Find My Mac je nevyhnutnou súčasťou procesu pred predajom. Ak však túto funkciu pred resetovaním MacBooku nezakážete, nový vlastník si možno nebude môcť na zariadení nastaviť svoj vlastný iCloud účet.

Find My Mac je funkcia, ktorá vám umožní nájsť váš MacBook v prípade jeho straty alebo krádeže. Ak túto funkciu nezakážete, nový vlastník si nebude môcť nastaviť vlastný iCloud účet. Pre vypnutie funkcie Find My Mac postupujte takto:

  1. Kliknite na ponuku Apple v ľavom hornom rohu obrazovky
  2. V rozbaľovacej ponuke vyberte položku „Predvoľby systému
  3. Kliknite na ikonu „Apple ID
  4. V ľavom menu vyberte „iCloud“
  5. Posuňte zobrazenie nadol na spodok obrazovky a zrušte začiarknutie políčka vedľa položky „Find My Mac“
  6. Zadaním hesla Apple ID potvrďte, že chcete vypnúť funkciu Find My Mac

Posledné kroky

Všetko, čo sa týka vašej bezpečnosti máte úspešne za sebou. Ak ste už našli kupcu, už vám len zostáva vypnúť MacBook. Následne ho zapnite a hneď na to stlačte skratku Command + R. Mali by ste sa ocitnúť v režime obnovy.

Následne kompletne vymažte všetky disky a nainštalujte nový operačný systém macOS. Po ukončení inštalácie operačného systému, MacBook sa resetuje na továrenské nastavenia a bude netrpezlivo vyčkávať na svojho nového majiteľa.

Malý bonus

Ak hľadáte radu nad zlato, táto sekcia je pre vás. V prvom rade si zrušte licenciu pre aplikácie, ktoré ste si zakúpili prostredníctvom App Store. Akonáhle ich vymažete, nový majiteľ nebude môcť používať vaše aplikácie a všetky ich výhody. 

Nezabudnite si vymazať osobné údaje z prehliadačov a emailov. Váš prehliadač a email ukladá vaše prihlasovacie údaje a históriu prehliadania. Aj keď to všetko zariadi reset, istota je pocit, ktorý vás nechá pokojne zaspať.

Toptek Sell Macbook

Zdroj: topteksystem.com

Záver

Či už túžite po novom MacBooku alebo ste zistili, že macOS nie je pre vás, predaj je jedna z najlepších volieb, ktoré môžete spraviť. Aby ste mohli spať s čistou dušou, že v ňom nový majiteľ nenájde žiadne vaše citlivé údaje, reset je priam nevyhnutný.