Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Kto z koho: Spotify alebo Apple Music?

Pre niekoho občasné potešenie, pre iného každodenná súčasť života. Aplikácie na streamovanie hudby si za posledné roky získali masovú adopcií používateľov a to aj napriek tomu, že sú platené. Prečo sú tak populárne a ktorý z najznámejšej dvojice konkurentov Spotify a Apple Music ponúka viac výhod? Dozviete sa v článku.

Zdroj: appleinsider.com

Milióny v jednej aplikácií

Ešte pár rokov ste si svoju obľúbenú hudbu, album či interpreta museli stiahnuť z internetu a uložiť do aplikácie určenej na prehrávanie hudby. Dnes všetku hudbu nájdete na jednom mieste, kde si ju zároveň môžete aj stiahnúť spolu s ďalším obsahom ako sú podcasty.

Jedná aplikácia vám ponúka hudbu zo všetkých možných žánrov bez toho, aby ste si museli kupovať albumy. Pre vydavateľov sú tieto aplikácie taktiež lákavou voľbou, pretože sú platený od počtu vypočutí.

Podobne ako sociálne siete, aj tieto streamovacie aplikácie na hudbu používajú zložité algoritmy, ktoré dokážu zistiť vašu obľúbenú hudbu a odporúčať vám ďalšie piesne, ktoré by sa vám mohli páčiť. Vďaka tomu sa dozviete o nových interprétoch bez nutnosti vyhľadávania.

Ďalšou výhodou týchto aplikácií je ich dostupnosť. Apple Music aj Spotify si viete stiahnuť do mobilu, tabletu, počítača a dokonca aj auta. Hodnota, ktorú tieto aplikácie ponúkajú viacnásobne prevyšuje cenu, ktorú od vás požadujú.

Spotify

Spotify ponúka zásobu hudby, ktorú si nestihnete vypočuť ani za celý život. Cez 70 miliónov skladieb zo všetkých možných žánrov. K tomu sa pridávajú ďalšie množstvo hodín, ktoré môžete stráviť počúvaním podcastov vo väčšine jazykoch sveta.

Ak chce mať aplikácia cez 200 miliónov predplatiteľov po celom svete, musí mať zároveň jednoduchý a prehľadný dizajn. Nechýba ani odporúčaný obsah spolu so sekciou, ktorá vám umožňuje nájsť nové skladby z každého žánru.

Zaujímavosťou je, že kto chce, môže mať Spotify zadarmo. Avšak, ako to vo svete býva, ak je niečo zadarmo, väčšinou vy ste ten produkt. Rovnako je to aj pri tejto streamovacej aplikácií, ktorá vám medzi jednotlivými skladbami púšťa reklamy.

Ak vám nebude smutno vyhodiť za Spotify bez reklám zopár koruniek, môžete sa taktiež tešiť z možnosti sťahovania albumov, piesní a podcastov. Aktuálne Spotify ponúka 3 druhy predplatného:

  • Individual: Pre 1 osobu s cenou 5,99 €/mesiac
  • Duo: Pre 2 osoby s cenou 7.99 €/mesiac (v prepočte na 1 osobu 3.99 €)
  • Family: Až pre 6 osôb s cenou 10,99 €/mesiac (v prepočte na 1 osobu 1.83 €)

Temná strana Spotify

Nič nie je ružové alebo čiernobiele, aj Spotify má svoje negatíva, ktoré stoja za zmienku. Medzi tie najväčšie patrí zhoršená kvalita audia pri bezplatnej verzií. Ak sa medzi to pridajú reklamy a obmedzený počet stiahnutých piesní, dokáže to byť otravné.

Ak by sme mali nájsť ďalší detail, ktorý vo Spotify chýba, tak sú to obmedzené možnosti ovládania hudby. Nemôžete si ju prehrať dopredu a dozadu pomocou tlačidiel ani zrýchliť či spomaliť. Tieto funkcie nájdete aspoň pri podcastoch.

Spotify new Home Feed

Zdroj: newsroom.spotify.com

Apple Music

V závode o tom, ktorá aplikácia ponúkne viac hudby vyhráva Apple Music s celkovým počtom cez 75 miliónov skladieb. Je to aj z toho dôvodu, že Apple ponúka exkluzívne piesne od slávnych interpretov, ktoré sa v iných streamovacích aplikáciách nenachádzajú.

Keď sa povie Apple, jedná z konkurenčných výhod je prepracovaný ekosystém čo platí aj pri streamovaní hudby. Počúvajte piesne a podcasty a ovládajte ich hlasovými príkazmi zo zariadení ako HomePod a Apple Watch vďaka hlasovému asistentovi Siri. 

Apple Music sa pýši bezstratovou hudobnou kvalitou pre všetkých predplatiteľov tejto služby. Kde túto kvalitu využiť? Pri počúvaní exkluzívneho obsahu ako sú živé vystúpenia, rozhovory či dokumentárnych sérií o známych interpretoch. 

Temná strana Apple Music

Ak nemáte zariadenie s logom nakusnutého jablka vzadu, Apple Music pre vás nie je dostupné. Ak by ste si na Apple Music zvykli, avšak chceli by ste prejsť na Android, bohužiaľ túto aplikáciu viac nemôžete používať.

Narozdiel od Spotify, používateľské rozhranie Apple Music musíme dať medzi negatíva. Niektorí používatelia považujú používateľské rozhranie Apple Music za menej intuitívne a užívateľsky prívetivé v porovnaní s inými konkurenčnými aplikáciami. 

Plány predplatného sú drahšie ako iné aplikácie na streamovanie hudby. Plán pre 1 osobu stojí 10.99 €/mesiac, pre študentov je to 5.99 €/mesiac a rodinný plán až pre 6 osôb stojí 16.99 €/mesiac. 

Blog hero image

Zdroj: dittomusic.com

Záver

Aplikácie na streamovanie hudby ponúkajú bezproblémový a cenovo dostupný prístup k hudbe, objavovaniu nových interpretov a širokej škále žánrov a zoznamov skladieb. Spolu s náučnými či zábavnými podcastami vám tieto aplikácie ponúkajú zábavu počas dlhých chvíľ.