Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

S23 Ultra VS. iPhone 14 Pro Max: Nekonečný príbeh?

Dva vlajkové lode, ktoré majú čo ponúknuť. Ktorá je bližšie k víťazstvu a potopí tú druhú? Majú tak špičkové technológie čo ponúknuť alebo opakujú po svojich predchádzajúcich generáciach? Ak sa vám vo vrecku náhodou vyskytnú 2x 500-eurové bankovky a rozhodnete sa pre špičkový smartphone, tento článok vám vdýchne vietor do plachiet a nasmeruje vás k tej správnej vlajkovej lodi. 

iPhone 14 Pro Max standing against a tree.

Zdroj: digitaltrends.com

Čas tasiť zbrane

iPhone 14 Pro Max prichádza v porovnaní s iPhone 13 Pro Max s niekoľkými kľúčovými zmenami. Zadná strana fotoaparátu je o niečo väčšia a namiesto výrezu pre selfie kameru je k dispozícii nový Dynamic Island. Takúto vymoženosť nemá ešte konkurenčná spoločnosť.

Model s označením 14 prišiel na svet ako prvý pred Galaxy S23. Čo ponúka? Nový 48MP hlavný fotoaparát iPhonu, displej vybavený Dynamic Island a super výkonný, ale efektívny čipset A16 Bionic tvoria jeden z najlepších telefónov, ktoré sa vám môžu dostať do rúk. Či?

Suverenita zo strany Apple nie je ani zďaleka tak vysoká. Samsung prichádza s modelom Galaxy S23 Ultra. Čo ponúka? Parádny 200MP fotoaparát, čip Snapdragon 8 Gen 2 ktorý poskytuje úžasný grafický výkon a oveľa lepšiu výdrž batérie. 

Kto z koho? (Dizajn)

Dizajn modelu Galaxy S23 Ultra sa oproti predchádzajúcej verzií nezmenil. 6,8-palcový displej a zakrivené okraje okolo rámu len tak neschovate. Spolu s plochými okrajmi v hornej a dolnej časti bude každému jasné aj z diaľky, že ide o smartphone z dielne Samsungu.

Zadná strana telefónu je matná, takže nejde o magnet na odtlačky prstov. V spodnej časti nájdete uložené pero S Pen spolu s nabíjacím portom USB-C a na boku sú tlačidlá na ovládanie hlasitosti.

Apple iPhone 14 Pro Max má takmer rovnaký dizajn ako iPhone 12, ktorý vyšiel pred niekoľkými rokmi. Je to osvedčený dizajn s úplne plochými okrajmi pozdĺž rámu s mierne zaoblenými rohmi. Ide o 6,7-palcový displej.

Pole troch kamier je usporiadané do trojuholníkového tvaru čo je dosť nepraktické. V spodnej časti nájdete Lightning port na nabíjanie a na ľavej strane sú tlačidlá hlasitosti a prepínač stlmenia, zatiaľ čo na pravej strane je tlačidlo spánku / prebudenia.

Joe Maring holding a black Samsung Galaxy S23 Ultra.

Zdroj: digitaltrends.com

 

Na displeji záleží

Galaxy S23 Ultra ponúka 6,8-palcový Super Dynamic AMOLED 2X Infinity-O QHD+ neustále zapnutý displej s adaptívnou obnovovacou frekvenciou 1-120 Hz. Rozlíšenie je 1440 x 3088 pixelov.

Keď ste vonku, maximálny jas môže dosiahnuť až 1 750 nitov. Rámy sú relatívne tenké, vďaka čomu máte k dispozícií väčší priestor na obrazovke. Selfie kamera a snímač rozpoznávania tváre sú umiestnené v malom a jednoduchom výreze.

S iPhone 14 Pro Max máte 6,7-palcový Super Retina XDR displej s rozlíšením 2796 x 1290 Samozrejmosťou je aj funkcia Always On displej spolu s ProMotion s adaptívnou obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. 

Maximálny jas u Apple 14 Pro Max je 2 000 nitov. Hoci je najnovší iPhone jasnejší ako S23 Ultra, ten je zasa pôsobivejší vďaka displeju Super Dynamic AMOLED 2X a vyššiemu rozlíšeniu. 

Svaly v podobe výkonu

Samsung dodáva Android 13 s One UI 5.1 hneď po vybalení. Všetko poháňa čip Snapdragon 8 Gen 2 špeciálne vyrobený pre zariadenia Galaxy. Ak si vyberiete 256 GB verziu, budete mať 8 GB RAM a 512 GB a 1 TB varianty sa dodávajú s 12 GB RAM.

S23 Ultr je mimoriadne výkonné zariadenie, ktoré ďaleko presahuje väčšinu konkurencie. Procesory Apple sa však dokážu ukázať vo výnimočnom svetle. Čip A16 Bionic so 6-jadrovým procesorom je toho jasným dôkazom.

K dispozícii je tiež 5-jadrový GPU a 16-jadrový Neural Engine, ako aj 6 GB RAM. Aj keď to pre laika znie ako technický blábol, v podstate to znamená, že iPhone 14 Pro Max má bleskovo rýchly výkon. 

S iOS 16 je iPhone 14 Pro Max pohotový, plynulý, svižný a s radosťou sa používa – a aj keď má menej pamäte RAM ako S23 Ultra, nie je to nič, čo by vadilo. Je to ďalšie neuveriteľne výkonné zariadenie vo svete chytrých telefónov. 

Ako je na tom kondička? (Batéria)

S23 Ultra má v sebe 5 000 mAh , ktorá sa oproti predchádzajúcej S22 Ultra nezmenila. Avšak, pretože má optimalizovaný Snapdragon 8 Gen 2 pre Galaxy, batéria by mala vydržať dlhšie ako predchádzajúci model, a to aj napriek zmene kapacity. 

S23 Ultra tiež podporuje Super Fast Charging 2.0 pri maximálnej rýchlosti nabíjania 45 wattov s USB-C, má podporu Fast Wireless Charging 2.0 až do 15 W a Wireless PowerShare pri približne 4,5 W.

iPhone 14 Pro Max má kapacitu batérie približne 4 323 mAh, ale do značnej miery zodpovedá dennej výdrži batérie S23 Ultra s podobným výkonom. Na nabíjanie však stále používa Lightning a má maximálnu rýchlosť rýchleho nabíjania 20 W.

Rýchlosť bezdrôtového nabíjania 7,5 W a certifikované nabíjanie MagSafe pri 15 W. Neexistuje žiadne spätné bezdrôtové nabíjanie, takže svoj iPhone 14 Pro Max nemôžete použiť na nabíjanie iných zariadení, ako sú napríklad slúchadlá.

Battery stats on the iPhone 14 Pro Max.

Zdroj: digitaltrends.com

Čerešnička na tortách (kamery)

Hoci 108MP hlavný objektív na S22 Ultra bol pôsobivý, Galaxy S23 Ultra to posunul o krok ďalej so skokom na 200MP hlavný objektív. Okrem toho má hlavný objektív laserové automatické zaostrovanie a optickú stabilizáciu obrazu pre ostré fotografie. 

Systém so štyrmi fotoaparátmi má tiež 12MP ultraširokouhlý fotoaparát, 10MP teleobjektív a 10MP periskopický teleobjektív, ktorý vám poskytuje 3x a 10x optický zoom, ako aj 100x priestorový zoom.

Vďaka inovovanému softvéru spoločnosti Samsung teraz fotografie 100x Space Zoom skutočne vyzerajú dobre, podobne ako pred rokom v režime 30x. Tento 30-násobný režim tiež zaznamenal skok nahor. 

To je veľký skok v kvalite a Samsung S23 Ultra zostáva jediným radom telefónov, ktoré zvládajú túto úroveň priblíženia. Jedinou zvláštnosťou na S23 Ultra je, že Samsung sa rozhodla znížiť úroveň selfie fotoaparátu zo 40 MP na S22 Ultra na 12 MP na S23 Ultra.

Kamery na iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro Max je z hľadiska hrubých čísel o niečo menej pôsobivý, napriek tomu, že minulý rok dostal veľkú inováciu. Ponúka systém s tromi objektívmi so 48MP hlavným fotoaparátom s OIS, 12MP ultraširokouhlým objektívom a 12MP 2x/3x teleobjektívom. 

Predná selfie kamera má rozlíšenie 12 MP. Na iPhone 14 Pro Max však získate 6-násobný a a 15-násobný zoom. Keďže oba tieto smartfóny vedú spory o kvalitu obrazu, Samsung si výhru v tejto kategórií zaslúži vďaka tomu priblíženiu.

Cena oboch modelov

Galaxy S23 Ultra začína na 1 200 USD za 256 GB s voliteľným rozšírením úložiska na 512 GB a 1 TB. S23 Ultra môžete získať vo farbách: Phantom Black, Cream, Green a Lavender. Ak si objednáte priamo od Samsungu, na výber máte z farieb: Lime, Graphite, Sky Blue a Red.

Počiatočná cena pre iPhone 14 Pro Max je 1 099 dolárov za 128 GB a až 1 599 dolárov za 1 TB. Táto luxusná vlajková loď prichádza vo farbách: Deep Purple, Space Black, Gold a Silver.

Záver

Hoci Samsung Galaxy S23 Ultra a Apple iPhone 14 Pro Max sú veľmi výkonné smartfóny, víťazom je S23 Ultra. Prečo? Ponúka lepší displej, rýchly a výkonný čip so Snapdragon 8 Gen 2. Taktiež aj 5 000 mAh batériu, 45 W nabíjanie s USB-C, 15W bezdrôtové a reverzné nabíjanie.