Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Rozšírená realita napreduje: Čo je xrOS a realityOS od Apple?

Rozšírená realita sa vzťahuje na technológiu, ktorá prepája digitálne informácie alebo virtuálne objekty do prostredia skutočného sveta. Vďaka tomu môže užívateľ získať informácie z reálneho ale aj virtuálneho sveta naraz. To sa zvyčajne dosahuje pomocou fotoaparátu a obrazovky, ako je smartfón alebo náhlavná súprava AR.

Zdroj: zesium.com

Budúcnosť rozšírenej reality

AR Technológia (augmented reality - rozšírená realita) má mnoho praktických využití vo svete vrátane hier, vzdelávania, zdravotníctva, architektúry a maloobchodu. Ako bude vyzerať jej budúcnosť v blízkej či vzdialenej dobe? Stane sa dostupnou pre všetkých?

AR má v budúcnosti potenciál zlepšiť zážitok z učenia poskytovaním interaktívneho vzdelávacieho obsahu. Študenti sa môžu učiť interakciou s 3D modelmi, vizualizáciami a simuláciami v reálnom čase, čo im uľahčuje pochopenie zložitých konceptov.

V zdravotníctve zasa poslúži na poskytovanie dôležitých údajov pre lekárov a zdravotnícky personál v reálnom čase. Títo pracovníci tak môžu mať údaje o pacientoch a lekárskych záznamoch v krátkom čase, čo umožňuje rýchlejšie a presnejšie diagnózy a liečby.

Rozšírená realita má pre maloobchodné prevádzky potenciál zmeniť obchodný priemysel tým, že zákazníkom umožní vyskúšať si oblečenie, vidieť, ako by nábytok vyzeral u nich doma, a dokonca si produkty pred nákupom vizualizovať vo svojom vlastnom prostredí.

Školenia pracovníkov, cestovanie a iné

Rozšírená realita sa dá použiť aj na účely priemyselného školenia, aby pracovníkom poskytla praktické skúsenosti so strojmi, zariadeniami a procesmi bez rizika zranenia alebo poškodenia.

Dotkne sa taktiež aj cestovateľského priemyslu, ako? Tým, že používateľom vylepší zážitok z cestovania vďaka poskytnutiu interaktívneho a informatívneho obsahu o ich okolí, čím im uľahčí navigáciu a objavovanie nových miest.

Táto inteligentná technológia zachádza aj do oblasti športu. Očakáva sa, že dokáže zlepšiť výkony športovcov tak, že im poskytne spätnú väzbu o ich, forme. Tréneri tak môžu pomocou AR vytvárať prispôsobené tréningové programy.

To všetko sú rôzne oblasti, v ktorých má AR veľký potenciál. V tomto článku sa však chceme venovať aj tomu, ako s rozšírenou realitou pracuje Apple. Špekuluje sa o 2 operačných systémoch, ktoré by tento segment mohli premeniť na realitu. Čo je xrOS a realityOS?

AR industrial-working setting

Zdroj: teamviewer.com

AR/VR Headset

V článku o blížiacej sa konferencií developerov WWDC 2023 sme načrtli, ako by mohol vyzerať AR/VR Headset, na ktorom Apple pracuje a očakáva sa, že je predstavenie príde už tento rok. Ako s tým súvisí xrOS a realityOS?

xrOS je softvér, ktorý by mal bežať na spomínanej náhlavnej súprave. Má prepájať rozšírenú a virtuálnu realitu dokopy. Názov xrOS bol potvrdený internými zdrojmi spoločnosti Apple a tiež si Apple zaregistroval ochrannú známku xrOS.

Apple interne nazval softvér náhlavnej súpravy „Reality OS“ alebo „rOS“, keď bol vo vývoji, ale keď sa blížilo spustenie, rozhodol sa aktualizovať verejný názov na menej všeobecný názov „xrOS“. Aké známe aplikácie by to mohlo ovplyvniť?

apple ar headset concept 1

Zdroj: macrumors.com

Mapy a správy

Základné aplikácie, ako sú Správy, budú k dispozícii na náhlavnej súprave. Momentálne nie je známe, ako budú Správy fungovať. Apple dokonca môže vytvoriť úplne novú verziu správ s chatovacími miestnosťami, podporou videoklipov, domovským zobrazením a ďalšími.

Aplikácia Mapy bude k dispozícii na náhlavnej súprave, ale nemáme ďalšie informácie o tom, čo môže aplikácia Mapy umožňovať. Možno by to mohlo zahŕňať niektoré funkcie Apple Look Around a orientačné body, ktoré používateľom umožnia objavovať mestá po celom svete.

Hry a video obsah

Hry sú kľúčovou funkciou na zariadeniach ‌iPhone‌, ‌iPad‌ a Apple TV a očakáva sa, že náhlavná súprava AR/VR bude podporovať celý rad hier. Apple Arcade by sa napríklad mohol rozšíriť o hry AR/VR, ktoré budú dostupné na náhlavnej súprave.

Apple okrem iného vyvíja aj video službu pre headset, ktorá bude obsahovať 3D obsah. Ten bude možné prehrávať vo virtuálnej realite. Apple môže tiež spolupracovať so službami tretích strán s cieľom vytvoriť obsah, ktorý sa bude dať sledovať vo virtuálnej realite.

Záver

Náhlavná súprava by mala prísť niekedy v roku 2023, pravdepodobne v prvej polovici roka. Očakávame tiež, že uvidíme prvú verziu xrOS. Najväčšie šance tak vkladáme do predstavenia headsetu spolu s xrOS softvérom na konferencií WWDC 2023.