Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Blíži sa WWDC 2023: Kedy bude a čo od neho očakávať?

Každý kto obdivuje technológie by na WWDC 2023 nemal chýbať. Apple túto konferenciu usporadúva už od roku 1983. Zvyčajne sú na nej predstavené softvérové a hardvérové vychytávky. Okrem toho Apple ponúka priestor pre vývojárov z celého sveta aby vytvárali nové produkty pre Apple ekosystém. Čo môžeme očakávať od 34. ročníka Worldwide Developers Conference?

WWDC 2023

Zdroj: macrumors.com

Pripravte si dovolenky na jún

Apple 29. marca oznámil, že ich 34. celosvetová konferencia vývojárov sa bude konať v od 5. júna do 9. júna 2023. Rovnako ako v prípade konferencie 2022, aj WWDC 2023 bude zväčša prebiehať v online priestore.

Posledný event WWDC, na ktorý ste mohli prísť osobne sa konal v 2020 a potrebovali ste na neho vstupenku v hodnote 1 599 dolárov. Od roku 2021 je konferencia WWDC v online svete a zároveň zadarmo pre všetkých. 

Apple ponúka vývojárom úplne prvý pohľad na nové aktualizácie iOS, iPadOS, macOS, watchOS a tvOS a navyše možnosť nadviazať kontakt s inžiniermi Apple prostredníctvom technických stretnutí, individuálnych stretnutí v laboratóriu a Apple Developer Forums.

Čo od tejto konferencie očakávame? Aktualizácie týkajúce sa operačných systémov:  iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, tvOS 17 a watchOS 10. Navyše, všetko naznače tomu, že Apple túto udalosť využije na odhalenie dlho špekulatívnej headset súpravy AR/VR.

Aký hardvér očakávať?

Hardvér nie je na WWDC nikdy istá vec a sú roky, keď sa Apple zameriava výlučne na softvér. V roku 2022 sme boli svedkami odhalenia MacBook Pro a MacBook Air a v roku 2023 očakávame aspoň jeden hardvérový produkt. Bude ním AR/VR headset?

AR/VR headset

Ak áno, znamenalo by to, že Apple začne ponúkať vývojárom priestor na navrhnutie aplikácií a pre toto zariadenie ešte pred samotným uvedením produktu na trh. Toto je niekoľko výhod, ktoré AR/VR headset prinesie:

  • Možnosť prepínania medzi AR a VR režimom
  • Zabudovaná externá batéria
  • Ľahký a pohodlný dizajn s remienkom podobným Apple Watch
  • 4K micro-OLED displeje
  • Výkonné kremíkové čipy Apple – rovnaké ako čipy používané v počítačoch Mac
  • Operačný systém xrOS s vyhradeným App Store, FaceTime a možnosťou spúšťania aplikácií pre iPhone a iPad
  • Metóda ovládania založená na gestách bez fyzického ovládača
  • Viac ako tucet kamier, ktoré dokážu čítať výrazy tváre, detegovať pohyby tela a mapovať okolité oblasti

Apple mixed reality glasses render - side view.

Zdroj: bgr.com

Aký softvér očakávať?

Po hardvérovej stránke sa toho nedá veľa očakávať. Okrem headsetu je tu možnosť na nového Mac Pro alebo 15-palcového MacBook Air. Softvérová stránka konferencie však bude oveľa záživnejšia. Dotkne sa napríklad: iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, tvOS 17 a watchOS 10.

Vďaka tomu budú môcť developeri po celom svete vytvárať aplikácie na týchto platformách, ktoré sa následne odprezentujú na jeseň. Napríklad od iOS 17  sa očakáva,že bude obsahovať niekoľko vylepšení ohľadom kvality života, ktoré zákazníci požadovali.

Apple sa pripravuje aj na veľkú zmenu v App Store, ktorá umožní bočné načítanie zariadení predávaných v Európe. Je to kvôli regulačným zmenám prijatým Európskou úniou a očakáva sa, že sa to bude týkať iba  iPhone, ktoré sa predávajú v Európe.

Umožnenie bočného načítania si však vyžaduje množstvo aktualizácií operačného systému a vyžaduje určité úsilie pri vývoji, ktoré by sa normálne vložilo do nových funkcií. Ďalšie doplnky pre iOS 17 budú zahŕňať integráciu AR/VR headsetu a vylepšený CarPlay.

Ako a kde sledovať WWDC 2023?

Apple odštartuje program WWDC živým vysielaním. Úvodná prednáška bude dostupná pre všetkých. Živý prenos nájdete na ich webovej stránke ale aj na YouTube a v aplikácii Apple TV. Vďaka tomu si prenos môžete pozrieť na iPhone, iPade, Macu a Apple TV.

Niektorí vývojári budú môcť sledovať udalosť naživo. Apple vyberie zopár vývojárov, ktorí sa o to budú uchádzať a daruje im vstupenky. Zapojiť sa bolo možné do 4. apríla a uchádzači museli spĺňať aspoň jednu z kritérií:

  • Aktuálni členovia programu Apple Developer Program
  • Absolventi Apple Entrepreneur Camp
  • Víťazi súťaže Swift Student Challenge (2020 až 2022)
  • Aktuálni členovia programu Apple Developer Enterprise Program

Zdroj: gearrice.com

Záver

Celosvetová konferencia vývojárov Apple je jednou z najdôležitejších udalostí roka pre túto technologickú spoločnosť. Zatiaľ čo je jeseň zameraná na predstavenie hardvérových zariadení, v júni to bude hlavne o softvéri. Možné však je, že nás Apple prekvapí.