Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Súboj Samsung a Apple tagov. Bude to remíza alebo je v nich priepastný rozdiel?

Tagy sú malé dohľadávacie zariadenia, vďaka ktorým nájdete stratené kľúče, peňaženku či zatúlaného psa. Toto malé zariadenie zachránilo už tisícom ľudí ich veci. Porovnali sme týchto malých pomocníkov od 2 najväčších technologických firiem a výsledok? Nie tak srdcervúci ako by ste možno očakávali. O tom sa dočítate viac v článku.

Zdroj: objectifsmartphone.fr

Jednoduché na používanie

Žiadne zariadenie publikované pre masy ľudí by nemalo byť náročné na používanie. AirTag stačí len priblížiť k iPhone a vytiahnuť z neho malý štítok, ktorý bráni batérií pred aktivovaným. Teraz nastáva čas prejsť do aplikácie Find My.

V aplikácií Find My objavíte možnosti sledovania konkrétnych vecí ako batožiny, kľúčov či bicykla. Aplikácia vás informuje o tom, že sledovanie ostatných osôb, ktoré toto zariadenia používajú je trestným činom. Ako obstál Samsung Galaxy SmartTag+? 

Galaxy SmartTag+ od spoločnosti Samsung nie je zariadenie, ktoré by vám liezlo na nervy z používateľského hľadiska. Stačí si len stiahnuť Samsung SmarTtag+ aplikáciu, založiť si v nej účet a môžete ísť na to. 

Stlačením jedného tlačidla SmartTag+ zapne párovanie s vaším telefónom. Narozdiel od Apple AirTag, neočakávajte, že vás aplikácia sama oboznámi o tom, že sledovať ostatné osoby je trestné. Inak v týchto 2 zariadeniach nie je veľký rozdiel, zatial.

Samotné dohľadávanie

AirTag

Dostávame sa k tomu zaujímavému. Obidve zariadenia používajú ultraširoké pásmo (UWB) na detekciu samotných tagov. Ide o nízkoenergetický rádiový signál s dlhým dosahom, ktorý umožňuje smerové umiestnenie sledovača. 

Obe zariadenia tiež využívajú množstvo ďalších zariadení, takže ak ste mimo dosahu sledovača, použije Bluetooth na zachytenie okolitých zariadení a na určenie svojej polohy buď v aplikácii Find My, alebo v aplikácii Samsung SmartThing.

Apple využíva na nájdenie svojho zariadenia množstvo telefónov. Ak ste stratili AirTag kdekoľvek v blízkosti ľudí, ľahko ho nájdete. Stačí aby niekto prešiel okolo vášho AirTagu, a ich telefón anonymne získa polohu samotného tagu a odošle vám ju do aplikácie Find My. 

Keď sa dostanete do dosahu zariadenia môžete použiť režim rozšírenej reality, aby ste sa dostali do AirTagu priamo v aplikácii. Dosah je však okolo 

SmartTag+

Aplikácia Samsung SmartTag+ funguje parádne pri navádzaní na SmartTag+ pomocou fotoaparátu na báze AR. Napriek tomu je brzdený spoliehaním sa na telefóny Samsung pre svoju sieť a tých ich nie je toľko ako telefónov iPhone. 

Ak sa okolo vás zatúla niekto s Androidom, ktorý nie je Samsung, nebude to vysielať signál do telefónu a nebudete môcť nájsť svoj sledovač. Práve rozdiel v počte predaných telefónov, ktoré zároveň ľudia aktívne používajú robí najväčší rozdiel pri týchto sledovačoch.

airtag vs samsung galaxy smart tag

Zdroj: lamanzanamordida.net

Žiadny stalkeri

Oba sledovače ponúkajú ochranu proti stalkerom. Ak máte iPhone, ktorý zistí, že sa s vami pohybuje AirTag, ktorý vám nepatrí, dostanete na to upozornenie. Zároveň váš AirTag bude vydávať slabé zvuky, ak bude ďaleko od svojho majiteľa dlhšie ako tri dni.

Samsung SmartTag+ urobí niečo podobné, ale nie je to tak automatické. Budete musieť spustiť „vyhľadávanie neznámych tagov“ pomocou aplikácie SmartThings na Samsung telefóne.

Pozitivom je, že reproduktor na Samsung Galaxy SmartTag+ je oveľa hlasnejší ako reproduktor na AirTag. Je tak veľmi ľahké prepočuť zvuky, ktoré vydáva AirTag, zatiaľ čo SmartTag + kričí o pozornosť. 

Cena a výdrž

Kameń úrazu pri mnohých zariadeniach je pomer ceny a výdrže batérie. Našťastie sú oba sledovače cenovo dostupné. AirTag stojí 40 dolárov za kus a balenie 4 kusov stojí 99 dolárov. SmartTag+ od Samsungu stojí 40 dolárov za kus a 80 za 2 kusy sledovačov.

Zariadenie AirTag vydrží len s jednou batériou okolo jedného roka. Zariadenie od Samsungu len niečo okolo 130 dní, čo je výrazný rozdiel. Na druhú stranu, ak je váš domov vybavený chytrými zariadeniami od Samsungu, fyzické tlačidlo na sledovači dokáže skvelo fungovať.

Findmy Vs Smartthings

Záver

Záver znie jasne: Ani jedno zariadenie nie je dokonalé, avšak obsa sú relatívne lacné. V skratke povedané, ak máte telefón od Samsungu, mali by ste si zadovážiť SmartTag+. Ak máte iPhone, AirTag je pre vás jasnou voľbou.