Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Apple Car? Skutočnosť je bližšie, ako sa zdá.

Už to dávno nie je len o iPhonoch a Macoch. Apple stále rozširuje svoje portfólio produktov. Napríklad smart reproduktor HomePod, vyhľadávač zariadení AirTag či Apple TV. O mnohých produktoch a programoch svet ani nevie, keďže neboli nakoniec vydané. Projekt Apple Car však vyzerá každým rokom skutočnejší. Kto na ňom aktuálne pracuje, koľko bude stáť a všetko ostatné sa dozviete v článku. Čas odhaliť, čo pre nás Apple chystá.

File photo used for representational purpose. (Courtesy: Youtube)

zdroj: auto.hindustantimes.com

Lepšie ako Tesla či Lucid?

Má ísť o plne vybavené elektrické vozidlo s vlastným pohonom, ktoré bude konkurovať Tesle a iným elektromobilom. Apple má aktuálne možnosť spolupracovať s ďalšími populárnymi výrobcami vozidiel ako Hyundai či BMW. Poprípade sa môžu rozhodnúť hľadať iného dodávateľa súčiastok.

Táto multimiliónová technologická firma aktívne pracuje na rôznych automobilových projektoch, ktorých výsledkom môže byť práve Apple Car. O vlastnom aute sa špekuluje už od roku 2015, za ten čas si celá táto snaha vyslúžila názov Project Titan. 

Samotný vývoj Apple Car chce mať v rukách práve Apple namiesto partnerstva so skúsenou automobilkou. Spoločnosť sa evidentne snaží vyhnúť ďalším naťahovaním a zdržiavaním, ktoré môžu byť spôsobené partnerstvom s treťou stranou.

Ani s ním nemusíte pohnúť

Apple Car nebude typický elektromobil, namiesto toho bude úplne autonómny a všetko odšoféruje za vás. Na obchádzanie prekážok bude auto vybavené senzormi LiDAR, ktoré mu pomôžu sledovať svet v okolí.

Ako možno viete, LiDAR nie je žiadna novinka. Nachádza sa vo vlajkových lodiach iPhonoch a iPadoch. Funguje tak, že vysiela pulzné lasery. Tie sa pri dopade na objekty odrazia späť na senzory auta a tak vytvorí obraz o tom, aké objekty sa nachádzajú v okolí a ako ďaleko sú.

LiDAR alebo z anglického "Light Detection and Ranging" používa takmer každé samoriadiace auto. V skutočnosti iba Tesla nechce do svojich vozidiel tento systém. Elon Musk má k nemu nepriaznivý názor. Pre účely autonómneho riadenia vidí LiDAR ako „záležitosť pre bláznov.”

Apple Car bude tak potrebovať poriadny výpočtový výkon. Najnovšie správy naznačujú, že všetko by mohlo mať na starosti čip „C1“. Nechajte sa prekvapiť, ako to nakoniec bude. Apple Car by malo obsahovať aj funkcie zamerané na umelú inteligenciu.

zdroj: carwow.co.uk

Ako bude vozidlo vyzerať zvnútra?

Apple sa sústredí na dizajn interiéru, keďže Apple Car má byť úplne autonómny. To znamená, že vás auto musí čiastočne aj zabaviť, keďže šoférovanie bude mať na starosti. Preto informačný a zábavný systém budú dôležitou súčasťou elektromobilu. 

Čo skutočne odlišuje Apple Car? Je to technológia monočlánkových batérií. Ich úlohou je maximalizovať veľkosť článkov vo vnútri batérie, čo znamená, že teoreticky získa dlhší dojazd na jedno nabitie. Koľko to v skutočnosti bude ešte nie je známe. 

Správy tiež tvrdia, že Apple je pripravený na používanie fosforečnanu lítno-železitého vo svojich batériách. Narozdiel od bežne používaných batérií s lítium-iónovým roztokom, ktorý je náchylný na prehriatie. Vďaka tomu by malo byť auto oveľa bezpečnejšie.

Apple Car môže prísť so systémom ponúkajúcim „variabilnú nepriehľadnosť” podobne, ako Magic Sky od Mercedesu. Vodičovi je tak umožnené ovládať, koľko svetla prechádza cez strechu. Fungovať to má podobne, ako keď si na mobile stiahnete či pridáte jas.

Bez volantu, ale s infotainmentom

Apple chce navrhnúť vozidlo, ktoré nebude mať volant ani pedále, s interiérom zameraným na hands-free jazdu. V aute sedia jazdci po bokoch vozidla než na štandardných predných a zadných sedadlách. Aj takto sa chcú odlíšiť od stereotypu, ktoré ponúkajú bežné autá.

Apple však nemusí odstrániť volant, ale nechať ho k dispozícii v núdzovej situácii. Bez neho by tiež neboli potrebné pedále na ovládanie akcelerácie a brzdenia, takže je možné, že ich Apple môže tiež vynechať. Uvidíme, s čím nakoniec prídu.

Vanarama's Apple Car

zdroj: robbreport.com

Vyjadrenia majiteľa Apple

Ako sme už v úvode spomínali, aj sám Tim Cook potvrdil, že Apple pracuje na mnohých veciach naraz. Interne skúmame veľa vecí, mnoho z nich nikdy však neuvidí svetlo sveta.” 

Zdá sa, že Cook navrhol, že ak by sa spoločnosť Apple začala zaoberať automobilmi, neuspokojila by sa iba s návrhom nastavenia softvéru a jeho odovzdaním výrobcovi automobilov. 

„Milujeme integráciu hardvéru, softvéru a služieb. Nachádzame ich priesečníky, pretože si myslíme, že práve tam sa odohráva to čaro,“ povedal Cook. „A to je to, čo radi robíme. A radi vlastníme primárnu technológiu, ktorá je okolo toho."

Kedy sa ho dočkáme?

Podľa všetkého to vyzerá tak, že prvé Apple vozidlo uzrie svetlo sveta už tento alebo na ďalší rok. Pôjde však len o promotérsky kus, podobne ako to bolo so Cyber truckom, ktorý Tesla doteraz nezačala plne vyrábať a distribuovať majiteľom. 

Ak chcete predstavenie zažiť naživo, sledujte veľké predstavenia Apple produktov. Očakáva sa, že sa práve tam Apple Car ukáže v plnej kráse. Následne budeme musieť počkať niekoľko rokov pokiaľ sa výroba a distribúcia začne v plnom procese.

Záver

Aby sme nezabudli na to najdôležitejšie, očakáva sa, že Apple Car bude stáť 6-cifernú sumu. Práve 100 000 amerických dolárov je najpravdepodobnejšia cena. Zatiaľ, čo netrpezlivo čakáte na Apple Car, prečítajte si o tom, prečo sú Airpods tak populárne.