Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Samsung predstavil priehľadný telefón? Patent už je realitou!

Sériu Samsung telefónov Galaxy Z Flip a Z Fold určite predstavovať netreba. Tieto moderné vyklápačky si za svoje roky ziskali na popularite u mnohých fanúšikov Samsungu. Táto spoločnosť z Južnej Kórei sa svojimi experimentami na smartphonoch netají. Príkladom je aj model Galaxy Z Roll s rolovatelnym displejom. Ako je to s priehľadným telefónom?

Samsung Galaxy Transparent Phone 1

Zdroj: techthirsty.com

Uvidíte si až na dlaň

Samsung podal patent spolu s nákresom jeho modelu. Na obrázku bolo vidieť ruku držiacu telefón na dlani. Cez jeho zapnutí displej ste mohli vidieť skrz až na dlaň. Jediná nepriehľadná časť telefónu boli rámčeky. 

Nikto zatiaľ nevie povedať, ako chce Samsung dosiahnuť priehľadnosť aj vnútra telefónu. Či už je to matičná doska, fotoaparáty, batéria a ďalšie časti. Priehľadný telefón by umožnil používateľovi vidieť cez displej na predmety za ním. 

To by mohlo zmeniť spôsob, akým interagujeme s našimi zariadeniami. Umožnilo by to bezproblémovo kombinovať digitálne a fyzické informácie. Môžete mať napríklad zobrazenú mapu na obrazovke, no stále budete môcť vidieť okolie v reálnom svete.

Materiál

Priehľadný displej je možné vyrobiť z materiálov, ako sú OLED, LCD alebo elektroforetické displeje. Každá z týchto technológií má svoje výhody a nevýhody. Nájsť rovnováhu medzi priehľadnosťou, kvalitou a odolnosťou je kľúčová a zároveň najťažšia časť vývoja.

Okrem displeja by bolo potrebné navrhnúť aj zvyšok telefónu tak, aby nenarúšal priehľadnosť displeja. Napriek výzvam je vývoj transparentných telefónov vzrušujúcou oblasťou. V nasledujúcich rokoch v tejto oblasti uvidíme väčší pokrok. Začne Samsung tento trend?

Samsung Galaxy Transparent Phone

Zdroj: techthirsty.com

Súkromie

Ďalším aspektom, ktorý treba zvážiť pri transparentných telefónoch, je ich potenciálny vplyv na súkromie. S priehľadným displejom môže ktokoľvek vidieť, čo je na vašej obrazovke, aj keď telefón nedržíte priamo pred sebou. 

To by mohlo byť problémom pre ľudí, ktorí na svojich zariadeniach narábajú s citlivými informáciami, a možno to bude potrebné riešiť pomocou softvérových riešení, ako sú filtre na ochranu osobných údajov alebo funkcie uzamknutia obrazovky.

Ako by sa zmenilo používateľské rozhranie a zážitok s transparentným telefónom? Súčasný dizajn väčšiny smartfónov stavia na tom, že displej je hlavným zdrojom informácií, pričom tlačidlá, reproduktory a ďalšie komponenty sú umiestnené okolo okrajov zariadenia. 

Duálny displej

Aj napriek tomu, že sa nedá očakávať priehľadný telefón v najbližších mesiacoch, patent už je na svete. To nám dáva istotu, že sa inžinieri v Samsungu podieľajú na jeho vývoji. Problémom však je, že Samsung má už mnoho patentov, ktoré nikdy nedotiahli do reality. 

Veľa sa o tomto telefóne nehovorí. Je to z toho dôvodu, že neprichádzajú nové informácie. To naznačuje, že priehľadný telefón zrejme nevyjde v najbližších mesiacov. Ak všetko pôjde hladko, do konca roka 2023 by sme ho mohli aj vidieť, aspoň tú nepriehľadnú časť. 

Transparent Phone

Zdroj: techthirsty.com

Ďalšie druhy telefónov

Skladacie telefóny majú flexibilný displej, ktorý sa dá zložiť na polovicu, vďaka čomu je telefón kompaktný, keď sa nepoužíva, a veľký, keď je to potrebný. Tento typ telefónu poskytuje výhody veľkého displeja s veľkosťou tabletu v kompaktnom, vreckovom prevedení.

Telefóny s dvoma obrazovkami majú 2 displeje, ktoré možno používať spoločne alebo nezávisle, čo ponúka možnosti pre multitasking. Jednu obrazovku môžete použiť na písanie alebo sledovanie videa, zatiaľ čo druhú obrazovku môžete použiť na prehliadanie webu.

Rolovacie telefóny majú flexibilný displej, ktorý je sa dá rozvinúť a následne znovu zrolovať. Tento typ telefónu ponúka nový pohľad na koncept veľkosti obrazovky a poskytuje flexibilnejšie riešenie pre používateľov, ktorí z času na čas potrebujú väčší displej.

Záver

Celkovo tieto nové typy telefónov predstavujú vzrušujúci vývoj v mobilnom priemysle a ponúkajú nové a inovatívne spôsoby interakcie používateľov s ich zariadeniami. Vyzerá to tak, že si ich Samsung podchytil. Dlho to však nepotrvá, pokiaľ sa toho chytí aj konkurencia.