Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Apple to pokašľal. Čo im v roku 2022 nevyšlo a čo áno?

Tak, ako každú veľkú spoločnosť, ani Apple neobišla inflácia, rast cien, energií a pokles akcií. Na druhú stranu spoločnosť prišla aj s pozitívami ako je čip M1 v iPad Air 5 alebo Apple Watch Ultra. Mesiac po mesiaci, tu je prehľad toho, s čím Apple prišiel za rok 2022. Bohužiaľ, nie všetky novinky boli tak dobre ako sa očakávalo. Prečo je tomu tak? Dozviete sa v článku.

Bad News for Apple Fans: iPhone 13 Price Is Not Getting Cheaper as Expected

Zdroj: itechpost.com

Koniec prvého kvartálu

Január a február sa v Apple niesol v podaní trávení vianočnej večere a preto sme sa prvých noviniek dočkali až v marci. 3. mesiac v kalendári znamenal predstavenie viacerých produktov vrátane iPad Air 5 s M1 čipom a dlho očakávaného iPhone SE 3.

Prvé menované zariadenie prinieslo spoločnosti úspech. Séria iPad Air spadá do dostupnejších modelov. Vysokovýkonný čip M1 je pre toto lacnejšie zariadenie určite vítaná zmena. To sa však o iPhone SE 3 povedať nedá.

Na iPhone SE 3 striehlo veľa očí, avšak, zbytočne. Očakávalo sa, že pôjde po vzoru iPhone XR. Namiesto toho sme dostali výkonný telefón na daný segment ale so zlým dizajnom. Hrubé rámy, fyzické tlačidlo Domov a zlý displej. To by bolo v poriadku ale nie v roku 2022.  

M1 má opäť svoju vylepšenú verziu s názvom M1 Ultra. K dispozícií je len v najnovšom Mac Studio pre tých, ktorým M1 Pro a M1 Max nie je dosť. Okrem toho, posledná novinka v marci zahŕňala zelený iPhone 13. 

Apríl - mesiac opráv

V roku 2021 spoločnosť Apple sľúbila, že používateľom umožní opraviť niektoré zo svojich zariadení v roku 2022. V apríli sa tak aj stalo a všetci zákazníci so sídlom v USA si môžu opraviť svoje telefóny vlastnoručne. Následne bol tento program rozšírený aj na MacBook.

Máj - R.I.P. iPod

V 5. kalendárnom mesiaci Apple navždy ukončil predaj iPodov. Na druhú stranu sme sa dočkali nového pozadia s motívom Pride. Čo čerti nechceli, tieto dúhové pozadia boli tak zlé, že cez nich nebolo vidieť čas ani žiadne iné údaje. Nápad dobrý, prevedenie bol kameň úrazu.

Apple discontinues iPod after 20 years, fans pay tribute to 'end of an era'  | Fortune

Zdroj: fortune.com

 

Jún - WWDC22

WWDC22 bola tohtoročná druhá veľká udalosť. Očakávalo sa, že spoločnosť predstaví prvé beta verzie pre vývojárov pre iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura a watchOS 9. Okrem toho boli predstavené aj push notifikácie pre Safari či iné vylepšenia pre vývojárov.

Apple predstavil MacBook Air M2. Čo nového priniesol? Krabicový dizajn, vrúbkovaný displej s vylepšenou kamerou a nabíjanie MagSafe 3 a stojí 1 199 dolárov. Apple stále predáva model M1 ako lacnejšiu variantu, ak ste na obmedzenom rozpočte.

Nechýbal ani nový 13-palcový MacBook Pro. Ide o ten istý 13-palcový MacBook Pro z roku 2020, ale s vylepšeným čipom. Namiesto M1 môžete použiť o niečo efektívnejší čip M2. Jeho cena začína na 1 299 dolárov.

September - iOS 16

September bol mesiac, kedy sa iOS 16 dostal medzi širokú verejnosť a získal na popularite. Napríklad aj vďaka novej uzamknutej obrazovke s prepracovanými widgetmi a ukazovateľom živého stavu zápasov či predpoveď počasia. 

WatchOS 9 bol vydaný v septembri a priniesol viac metrík sledovania spánku, prepracovanú a výkonnejšiu aplikáciu kompasu, nové ciferníky, sledovanie liekov, pokročilé funkcie dostupnosti a ďalšie vychytávky.

 

Apple Watch Ultra

Sedem rokov po tom, čo sa prvé hodinky Apple Watch dostali do obchodov, spoločnosť uviedla úplne novú edíciu, ktorá je určená pre extrémnych športovcov. Apple Watch Ultra obsahujú titánové telo s veľkým 49 mm displejom. 

Okrem toho ponúka exkluzívne tlačidlá a reproduktory, ktoré zodpovedajú potrebám náročných používateľov. To z nich robí doteraz najvýkonnejšie Apple Watch, aj keď sú zároveň jedny z najdrahších. Ide o najvzrušujúcejšie predstavenie, ktoré Apple urobil.

 

iPhone 14

iPhone 14 a iPhone 14 Plus podľa mnohých nemali existovať. Sú to takmer identické repliky iPhone 13. Zariadenie je poháňané rovnakým čipom, ktorý je súčasťou série iPhone 13 — A15 Bionic. Ak chcete získať nový, výkonnejší čip A16, musíte prejsť na rad iPhone 14 Pro.

iPhone 14 Pro a Pro Max predstavujú podporu Always-On display (AOD), 48MP šošovku hlavného fotoaparátu a Dynamic Island, čo je riešenie pre výrez obrazovky. Táto sekcia displeja teraz zobrazuje aktuálne informácie na zakrytie otvorov prednej kamery a snímača. 

 

AirPods Pro

AirPods Pro so sebou priniesli aj dotykové ovládanie hlasitosti, reproduktor Find My pre nabíjacie puzdro, dvojnásobný výkon Active Noise Cancelling (ANC), podporu nabíjania pukov Apple Watch a ďalšie novinky.

Apple AirPods Pro 2nd Gen: 6 tips and tricks to get the most out of Apple's  newest wireless earbuds | ZDNET

Zdroj: zdnet.com

Október- iPadOS 16

Pred niekoľkými rokmi začal Apple zväčšovať rozdiel medzi iPhone a iPad. iPadOS stále zdieľa rovnaký základ, na ktorom bol postavený iOS, ale v priebehu posledných rokov spoločnosť vyvíja exkluzívne funkcie pre iPadOS.

24. októbra bolo oficiálne vydanie iPadOS 16. To posunulo iPad opäť o niečo bližšie k tomu, aby sa iPad stal náhradou moderných notebookov. To aj napriek tomu, že Apple nechce, aby iPad nahradil MacBook či akýkoľvek iný laptop. 

macOS Ventura, ktorý bol uvedený na trh v októbri, nepriniesol však veľa zmien. Medzi niektoré patrí: aplikácia Nastavenia systému teraz zodpovedá celkovému dizajnu aplikácie na iPadOS. Predstavené boli aj vylepšené aplikácie Počasie a Hodiny.

Október priniesol aj iPad Pro M2, ktorý je identický s predchodcom. Jediným rozdielom je nevýznamná zmena z M1 na M2 a nová funkcia zahrňujúca Apple Pencil. Okrem toho získate presne to isté zariadenie s rovnakou sadou funkcií.

Nesmieme zabudnúť ani na cenovo dostupný iPad 10, ktorý už nie je lacný, pretože začína na 449 USD. Jeho hrubé rámy ničia modernú estetiku a nepodporuje ani Apple Pencil 2. Rozumnejšia voľba je lacnejší iPad 9 alebo o niečo drahší iPad Air 5 alebo iPad Mini 6.

 

November - SOS 

Núdzové SOS cez satelit je funkcia, ktorú Apple predstavil počas svojho septembrového podujatia. Táto funkcia, ktorá je dostupná pre používateľov iPhone 14 v USA, Kanade a niektorých európskych krajinách, umožňuje ľuďom vyhľadať pomoc.

Ďalším pozitívnym predstavením je bohatší zážitok z Apple Music Replay s ďalšími štatistikami. Niečo podobné ako má Spotify Wrapped a YouTube Music Recap. Avšak, aplikácia od Apple si ešte vyžaduje o niečo viac práce k dotiahnutiu do dokonalosti.

What Does SOS Mean on iPhone?: How to Fix Phone Stuck on SOS -  GameRevolution

Zdroj: gamerevolution.com

 

Záver

Dúfame, že rok 2023 bude vo svete Apple vzrušujúcejší. iPhone 15 Pro by mohol získať vylepšenia šasi. Stále čakáme na headset s AR a taktiež aj na nové modely Mac Mini, iMac, Mac Pro, MacBook Air 15 a MacBook Pro 14/16. Príde aj niečo neočakávané?