Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Apple Watch Ultra: Pre koho sú tieto hodinky stvorené?

Nie sú to len obyčajné hodinky, na ktorých si raz za čas pozriete čas. O tom, čo dokážu, značí ich 4 ciferná cena. Sú pre bežného používateľa vhodné? Majú skutočne takúto hodnotu alebo to Apple prestrelil? Kto z nich získa najviac výhod a čo všetko dokážu? Tomu sme sa venovali v článku. 

Image result for backtracking apple watch

Zdroj: apple.com

Neobyčajné univerzálne digitálky

Veľký a drahý šperk alebo funkčná a plnohodnotná vychytávka do každého dňa? Apple Watch Ultra sú veľkým krokom od Apple vytvoriť masívne hodinky s premakanými funkciami pre športovcov a aktívnych ľudí, ktorých zaujíma zdravie a fitness.

Cieľová skupina Apple Watch Ultra sú dobrodruhovia a hardcore športovci. Zaujímavosťou je, že napriek ich veľkosti (49 milimetrov) nie sú ťažké na zápästí. Dokonca ich môžete kombinovať s remienkami, ktoré sedia na 44 a 45-milimetrové verzie. 

2000-nitový displej vám zaručí, že ani v jasnom poludňajšom svetle nebudú mať problém vyčítať všetky potrebné informácie. Pre porovnanie, MacBook M1 Pro má len 439 nitov. Okrem otočnej korunky je na opačnej strane medzinárodné oranžové akčné tlačidlo.

Vďaka tomuto tlačidlu si môžete prispôsobiť spustenie a zastavenie tréningu alebo stopky, nastaviť si trasový bod pri turistike, pomôcť vám vrátiť sa, ak sa stratíte, spustiť ponor, zapnúť baterku v hodinkách alebo spustiť inú skratku, ktorú ste si vopred naprogramovali. 

Aké funkcie ponúkajú?

Zdvojená GPS frekvencia GPS dokáže divy. Vďaka tejto funkcií budete mať silný signál aj v hĺbkach kaňonov alebo medzi vysokými stromami. Túto funkciu obzvlášť ocenia maratónsky bežci a turisti, ktorí potrebujú poslať svoje presné súradnice. 

Nový model = nové pozadie s názvom Wayfinder. Ide o jedinečné pozadie, ktoré ponúka navigáciu pomocou kompasu, aktuálne poveternostné podmienky, východ a západ slnka, krúžky vašej aktivity, nadmorskú výšku, zemepisnú dĺžku a šírku a váš azimut.

Viete si predstaviť, že by ste mali hodinky, ktoré ponúkajú všetky tieto funkcie a dokázali by ste ich využiť? Ak áno, určite čítajte ďalej, pokiaľ vám si to však predstaviť neviete, klasické Apple Watch Series 8 vám bohato stačia. 

Obávate sa, že všetky tieto funkcie na jednom pozadí môžu vytvoriť chaos? Apple Watch Ultra sú navrhnuté tak, aby ste si na to rýchlo zvykli. Dokonca oceníte funkciu zmeny pozadia na červenú pre lepšiu viditeľnosť. To dosiahnete za pomoci otáčania korunky nahor.

Waypointy v akcií

Nové Apple Watch pre športovcov sú ten typ zariadenia, s ktorým sa musíte chvíľu zoznámiť a vyskúšať v teréne, aby ste si zvykli. Jednou zo skvelých funkcií, ktoré môžete skúšať kdekoľvek vonku sú waypointy = body na trase.

Tie si za pomoci rýchleho tlačidla označite bod priamo na trase a hodinky vám k nemu ukážu cestu aj s predpokladanou dĺžkou a časom. Môže to byť vrchol kopca, parkovisko, na ktorom ste zaparkovali alebo obľúbená reštaurácia v centre mesta.

Táto funkcia je pôvodne navrhnutá na označovanie kempingov, chodníkov alebo iných orientačných bodov, o ktorých by ste nechceli stratiť prehľad, keď ste v divočine. Aplikácia Kompas a tlačidlo Backtrack vám ukážu trasu, po ktorej ste prišli v prípade, že sa stratíte. 

Za zmienku stojí unikátna funkcia 86-decibelovej sirény, ktorú dokážete spustiť, aby ste si privolali pomoc v okolí. Okrem toho majú hodinky zabudované 3 mikrofóny, ktoré potláčajú okolitý zvuk aby váš hlas vynikol. 

 

Apple Watch showing newly created waypoint

Zdroj: apple.com

Batéria

Výdrž batérie by sa mala pohybovať okolo 36 hodín. Takúto výdrž udáva Apple. Ako to však býva aj u automobilového priemyslu, vždy je priestor na rezervu. Nemusíte sa báť, že by vaše Apple Watch Ultra nezvládli viac. Obzvlášť s novým režimom. Akým?

K dispozícii je nový režim nízkej spotreby, o ktorom spoločnosť Apple tvrdí, že poskytne až 60 hodín výdrže batérie. Oproti Apple Watch 8 a starším modelom je to výrazne zlepšenie vo výdrži batérie. 

Nikto a nič nie je dokonalé

Apple Watch Ultra v podobe, akej sú dnes nie sú navrhnuté tak, aby boli špecializovanými fitness hodinkami. Neposkytnú vám tak detailné merania ako fitness hodinky, medzi ktoré patria Fenix 7 alebo Epix 2. 

Taktiež, samotné hodinky sú veľké, čo znamená, že aj senzor je dosť veľký oproti bežným hodinkám. Ak máte tenkú ruku, častokrát senzor nebude schopný spraviť merania dokonale. Získate tak len nepresné a mätúce výsledky.

aw-ultra-tough-mudder-1.jpg

Zdroj: zdnet.com

Záver

Ak vám nevadí vyššia cenovka atakujúca 1000 € a máte dostatok pohybu v živote, Apple Watch sú skvelým doplnkom. Ponúkajú prepracovaný dizajn, funkcie, batériu a odolnosť. Pomôžu vám na ceste k dosahovaní nových osobných ale aj celosvetových rekordov.