Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Veľký súboj: iPhone SE (2022) alebo iPhone 12?

Tieto modely patria medzi najlacnejšie telefóny od Apple aké si aktuálne môžete kúpiť. Otázka však znie, ktorý z týchto produktov sa vám oplatí viac? Tak či onak, ak zvažujete kúpu vášho prvého iPhonu a nechcete do neho investovať cez 1000 €, iPhone SE alebo 12 sú rozumnou voľbou. Teraz už poďme na samotné výhody a nevýhody, ktoré tieto modely so sebou prinášajú.  

Apple iPhone 12 mini vs iPhone SE (2020): Full comparison

Zdroj: phonearena.com

iPhone SE: Cena a výkon

Pokiaľ túže po najlacnejšom telefónom v súčasnej zostave Apple, stačí vám na to 430 dolárov. iPhone SE je klasifikovaný ako telefón strednej triedy, no na jeho výkone nie je nič, čím by sa do tejto triedy zaradil. Prečo?

Používa rovnaký procesor A15 Bionic ako iPhone 13 a iPhone 14 a všetok tento výkon ukrýva v kompaktnom dizajne. Čo ho brzdí, je jeho starší dizajn, keďže je to jediný nový iPhone, ktorý stále používa Touch ID, malá veľkosť obrazovky a krátka výdrž batérie.

iPhone 12: Cena a výkon

Ďalšou možnosťou, ktorá nezabolí vašu peňaženku je iPhone 12 z roku 2020. Jeho cena štartuje na 599 dolároch. Je to o 170 dolárov viac ako iPhone SE, no má lepšie fotoaparáty a modernejší dizajn. Navyše má väčšiu veľkosť obrazovky, ktorá je vhodnejšia na multitasking a streamovanie.

Nevýhodou iPhonu 12 je, že používa starší procesor A14 Bionic, ale je to lacný model, ktorý by sme odporučili, pretože ponúka lepšie funkcie a používateľský zážitok. iPhone SE je skvelý pre tých, ktorí sa najviac obávajú ceny alebo chcú fyzicky menšie zariadenie.

Apple iPhone 12 mini vs iPhone SE (2020)

Zdroj: phonearena.com

Ako sú na tom obrazovky?

4,7-palcová obrazovka iPhonu SE je podľa dnešných štandardov malá. Niektorí ľudia sa rozhodnú pre menšie obrazovky, pretože celkovo uprednostňujú menšie telefóny. Ak vám na cene nezáleží a chcete len malý telefón, iPhone 13 Mini bude pre vás. 

iPhone 12 má 6,1-palcovú obrazovku, ktorá používa technológiu OLED na poskytovanie hlbších farieb a kontrastu. Obraz bude o porovnanie krajsí ako má LCD displej na iPhone SE. V prepočte má obrazovka na iPhone SE rozlíšenie 1334x750 a iPhone 12 zasa 2532x1170.

A čo dizajn?

iPhone SE má klasický dizajn, ktorý siaha až po iPhone 6 z roku 2014. Stále sa drží trendu v podobe veľkých tmavých priestorov nad a pod obrazovkou. Zbytočne tak prichádzate o miesto mohol byť displej Veľkosť obrazovky je v skutočnosti menšia ako celkové rozmery.

Na porovnanie, aktuálnejšie telefóny, ako je aj iPhone 12, majú užšie okraje, vďaka čomu zariadenie vyzerá elegantnejšie a obrazovka je väčšia. Vďaka tomu sa telefón pohodlne používa pri zachovaní veľkosti obrazovky, ktorá je tak akurát.

Dizajn iPhone 12 obsahuje výrez, v ktorom je umiestnený snímač Face ID na odomykanie telefónu. iPhone SE používa starý, ale spoľahlivý snímač odtlačkov prstov Touch ID na spodnej strane, ktorý slúži aj ako tlačidlo Domov.

Apple iPhone SE (2022) vs iPhone 12 mini

Zdroj: phonearena.com

Fotoaparáty

iPhone SE podporuje Apple Smart HDR 4, ktorý zachytáva lepšie farby, kontrast a osvetlenie v porovnaní s iPhone 12 Smart HDR 3. Celkovo iPhone SE a 12 fotia v porovnateľnej kvalite so svojimi 12-megapixelovými fotoaparátmi.

Verzia iPhone 12 ponúka extra všestrannosť s dodatočným 12-megapixelovým ultraširokouhlým fotoaparátom. Tento fotoaparát je nielen ideálny na zachytenie rozľahlej krajiny, ale môže byť užitočný aj na zachytenie objektov zblízka.

Konečný víťaz?

Ako lepšiu možnosť odporúčame iPhone 12, aj keď beží na staršom procesore. Dizajn, veľkosť obrazovky, výdrž batérie a fotoaparáty ponúkajú výrazne lepší zážitok. S lepšími funkciami prichádza aj vyššia cena. Preto je pochopiteľné že iPhone 12 stojí viac ako SE.

iPhone SE 2022 by mal osloviť tých, ktorí chcú za iPhone minúť čo najmenej a nezaujímajú ich funkcie ako Face ID a nabíjanie MagSafe. Je to tiež najlepšia voľba pre ľudí, ktorí radi používajú fyzicky menší telefón.

Záver

Či už si chcete vyskúšať prechod z Androidu na iOS alebo kúpiť vášmu dieťaťu iPhone, najlacnejšie verzie sú rozumnou voľbou. Aj napriek nízkej cene v porovnaní s ostatnými modelmi iPhone, si môžete užívať množstvo funkcií, ktoré majú aj prémiové telefóny.