Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

EÚ prinúti všetky smartphony používať USB-C. Čo na to Apple?

Množstvo ľudí si už dlho praje, aby sa iPhone zbavil Lightning konektoru a prešiel na USB-C. Najnovšie vyjadrenia od Európskej Únie prikazujú všetkým zariadenia, aby prešli na spomínaný typ nabíjacích portov. Bude tomu skutočne tak alebo Apple vymyslí spôsob, aby tomu predišli? 


USB-C iPhones | iPhone shown with Lightning and USB connectors next to it

Zdroj: 9to5mac.com

Platí pre všetky smartphony

Nové pravidlá EÚ vyžadujú, aby všetky telefóny predané po jeseni 2024 používali pre svoje nabíjacie porty konektor USB-C. Zástrčky oválneho tvaru sú už štandardom pre inú spotrebnú elektroniku, ako sú elektronické čítačky, herné konzoly, notebooky a Android telefóny.

Apple zmenil veľkú časť svojho produktového radu na štandard, ktorý dokáže poslať až 240 W energie a 40 Gbps dát cez ten istý kábel. Prvým bol 12-palcový MacBook v roku 2015, ktorý používa na nabíjanie USB-C. iPady prešli z Lightning na USB-C v roku 2018.

Spoločnosť potvrdila, že Apple sa zbaví konektora Lightning na iPhone po tom, čo európske regulačné orgány rozhodli, že všetky smartfóny by mali mať o dva roky štandardné nabíjanie cez USB. Avšak, argumentovali, že by to mohlo skôr ublížiť, než by to prinieslo úžitku.

Podľa ich slov „Prísna regulácia vyžadujúca len jeden typ konektora inováciu skôr potláča, než aby ju podporovala, čo následne poškodí spotrebiteľov v Európe a na celom svete.” Aký výsledok to v skutočnosti bude mať sa dozvieme až po roku 2024.

Viac odpadu?

Obhajcovia Lightning uviedli jeho menšiu veľkosť a širokú škálu príslušenstva, ktoré vlastnia používatelia po celom svete. Výmena týchto káblov by mohla viesť k nárastu elektronického odpadu, a to aj napriek stanoveným cieľom znížiť množstvo vyradenej elektroniky.

Šéf marketingu Greg Joswiak hovorí, že spoločnosť priznáva porážku. „Samozrejme, že sa budeme musieť podriadiť, nemáme na výber. Z hľadiska životného prostredia by bolo pre našich zákazníkov lepšie , keby vláda nebola taká prísna.”

Joswiak odmietol hovoriť viac o načasovaní alebo o tom, či by sa spoločnosť pokúsila urobiť z iPhonov USB-C exkluzívne zariadenia pre EÚ. Vzhľadom na ročný plán vydania telefónov iPhone je pravdepodobné, že to môže byť iPhone 15, ktorý sa dočká USB-C portu.

Dohoda bude mať najväčší vplyv na Apple, ktorý je jediným veľkým výrobcom smartfónov, ktorý stále používa vlastný port namiesto USB-C. V roku 2021 predal Apple celosvetovo 241 miliónov iPhonov, z toho asi 56 miliónov v Európe.

USB-C statt Lightning? Apple hat zwei Jahre Zeit dafuer

Zdroj: macworld.com

Trvalo to takmer 10 rokov

Legislatíva sa pripravuje už viac ako desať rokov, ale v júni 2022 sa po rokovaniach medzi orgánmi EÚ dosiahla dohoda o jej rozsahu. Legislatíva obsahuje aj ustanovenia určené na riešenie bezdrôtových nabíjačiek, ako aj harmonizáciu štandardov rýchleho nabíjania.

Legislatívu musí tento rok schváliť Európsky parlament. Vo svojej  tlačovej správe uviedol, že zákon bude platný do jesene 2024. Do tohto dátumu budú musieť všetky zariadenia, na ktoré sa vzťahuje zákon a ktoré sa predávajú v EÚ, používať USB-C.

Zavedenie spoločnej nabíjačky pre všetky zariadenia je snahou obmedziť elektronický odpad a uľahčiť život spotrebiteľom. Zákonodarcovia dúfajú, že v budúcnosti nebudú musieť byť telefóny dodávané s nabíjačkou, pretože kupujúci už bude mať príslušenstvo doma. 

Európska Únia odhaduje, že legislatíva by mohla spotrebiteľom ušetriť 250 miliónov eur ročne na zbytočných nákupoch nabíjačiek a znížiť približne 11 000 ton elektronického odpadu ročne.

Stane sa iPhone bezkáblový?

V tlačovej správe EÚ sa uvádza, že nová legislatíva sa vzťahuje na zariadenia, „ktoré sa dajú nabíjať pomocou káblového kábla“. To znamená, že Apple môže byť schopný vyhnúť sa pridávaniu USB-C do svojich zariadení vytvorením telefónu, ktorý sa nabíja iba bezdrôtovo. 

Nedávne správy však hovoria, že spoločnosť interne testuje telefóny iPhone s USB-C a analytik spoločnosti Apple Ming-Chi Kuo tvrdí, že Apple by mohla prejsť už na budúci rok.

Chcete mať istotu, že iPhone bude vašu nabíjačku podporovať aj o 3 roky? Naše bezdrôtové nabíjačky vydržia večnosť! Presvedčte sa o tom sami. 

An iPhone with Lightning port and cable

Zdroj: theguardian.com

Záver

Bez ohľadu na to, či je lepšie mať Lightning alebo USB-C, je potrebné dbať na zdravie planéty. Práve týmito reguláciami týkajúcich sa veľkých spoločností dokážeme efektívne bojovať s narastajúcim znečistením planéty. Či už recyklujete fľaše alebo konektory, všetko sa ráta.