Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Pán, sluha alebo módny doplnok. Ako slúži iPhone vám?

Prémiové smartphony pútajú okrem vymoženosti aj dizajnom. Mať v ruke jednu z farebných variant najnovšieho iPhone je dnes rovnaký doplnok outfitu ako prsteň či náhrdelník. Ak sa pozriete na čas strávený na vašom telefóne, môžete povedať, že vám slúži ako dobrý sluha? Nie nadarmo sa hovorí, že smartphone je dobrý sluha ale zlý pán. Ako to máte vy?

iphone-14-pro-camera-shot

Zdroj: zdnet.com

Kontrola je dôležitá

Podľa najnovších údajov strávi priemerný človek na telefóne každý deň 3 hodiny a 15 minút. A 1 z 5 používateľov smartfónov strávi na svojom telefóne v priemere viac ako 4,5 hodiny denne. Počas pracovných dní sa smartfón používa v priemere viac ako cez víkendy.

Vo svojom voľnom čase by ste nemali stráviť na obrazovke viac ako 2 hodiny denne. Zvyšný čas by ste mali stráviť fyzickou aktivitou. Vo veľmi hrubom merídku, ak bežne vybijete celú batériu na jedno použitie, viete, že by ste mali začať s obmedzením čo najskôr. 

Najlepšie meradlá času stráveného na obrazovke vášho telefónu sú aplikácie. Tieto aplikácie sledujú ako často ste na telefóne, a ktoré aplikácie používate najviac. Ak je napríklad Instagram váš najväčší žrút času, aplikácia vám to prezradí.  

Prečo na tom strácame čas? 

Ak sa na telefón nepozeráte ako na pracovný nástroj ale voľnočasovú aktivitu, koľkokrát ste sa prichytili, že ho držíte v ruke, aj keď ste chceli robiť niečo iné? ťažko sa to priznáva ale pravdepodobne ste sa neraz nechali zlákať. Čím to však je?

Psychológovia prirovnávajú mobilné telefóny k hracím automatom. Dopamín je chemická látka v mozgu, ktorá navodzuje šťastie. Uvoľní sa vždy, keď na naše telefóny dostaneme správu, upozornenie atď.

Zakaždým keď dostanete nové upozornenie na telefón, dostanete krátku ale silnú dávku, ktorá je podobná ako pri kokaíne. Zásah dopamínu v mozgu uvoľňuje do vášho tela chemikálie, ktoré vyvolávajú dobrý pocit, čo váš nezdravý návyk len zosilňuje.

Navyše k tomu prispievajú aj aplikácie, ktoré ponúkajú rýchlo stráviteľný obsah v priebehu niekoľkých sekúnd. Či už je to YouTube Shorts, Instagram Reels, Tiktok, a Facebook Shorts. Využívate tieto rýchle formáty videií aj vy?

Mobile Phone

Zdroj: crazreview.com

Je vaším dobrým radcom?

Mať všetko na jednom mieste a strčiť to do vrecka znie dokonalo ale v realite je to dvojsečná zbraň. Ak svoje zariadenie používate zdravým spôsobom, ale viete si povedať dosť, ste na tej správnej strane používateľov smartphonov. 

Telefóny boli pôvodne hlavne na komunikáciu či už správy, hovory, videohovory a podobne. Dokážu vám zlepšiť produktivitu pomocou poznámok, tabuliek a rozvrhov, ktoré si môžete vo svojom zariadení vytvárať. 

Telefóny môžu byť skvelé aj na zábavné účely. Možno ich použiť na počúvanie hudby, sledovanie videí, hranie hier a čítanie kníh. Mnoho ľudí používa telefón ako primárny zdroj zábavy. Pomôžu vám, ak ste stratený v cudzom meste, neviete cestu z mesta alebo chcete schudnúť.

Možností ako používať váš smartphone je neúrekom. Mnohí však nedajú dopustiť ani na vizuálnu stránku svojich zariadení. Kombinovať rôzne farby obalov a puzdier môže byť zábava. Nie sú drahé a viete si ich kombinovať každý deň tak, aby ladilo s vaším outfitom.

Záver

Celkovo môžu byť telefóny cennými nástrojmi, ktoré ponúkajú množstvo výhod v našom každodennom živote. Je však dôležité ich používať zodpovedne a s mierou, pretože nadmerné používanie telefónov môže mať negatívny vplyv na naše zdravie a pohodu.

Základom úspechu k tomu, aby bol telefón vaším dobrým radcom a nie pánom je, keď si to začnete sledovať. Využívajte aplikácie 3. strán, ktoré vám prezradia, či by ste svoj čas strávený na obrazovke mali obmedziť. Nezaškodí vyskúšať ani 24-hodinový detox od telefónu.