Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Nie je to len legenda. Počuli ste už o iPhone 3GS?

11. jún 2008 bol deň, kedy sa prvá generácia iPhonu dočkala pokračovania. Už je to 13 rokov, čo poznáme iPhone 3GS. Bol predstavený na konferencii WWDC, disponoval len 1150 mAh batériou a systémový čip telefónu pochádzal od výrobcu Samsung. Aké tajomstvá tento telefón ešte skrýva?

Image 1: Refurbished iPhone 3GS

zdroj: groupon.nl

Už vtedy sa pretekalo 

iPhone 3GS prekonal svoju predchodziu verziu v rýchlosti celého systému. Otváranie aplikácií bolo viditeľne rýchlejšie, aj keď záležalo od jednotlivých aplikácií. Odomykanie obrazovky pretiahnutím slidera zľava doprava bolo tiež o čosi lepšie. 

Kúpili ste si čisto nový iPhone? Na synchronizáciu údajov ste si museli poriadne počkať. V iTunes to trvalo 1 minútu a 40 sekúnd. Čas dostatočne dlhý na to, spraviť si v mikrovlnke popcorn. Stále je to výrazné zlepšenie oproti predošlej verzii a to až 2,2-násobne.

Spôsob balenia

Balenie iPhone 3GS je menšie z dôvodu odstránenia peny, ktorá bola vo vnútri krabice. Niektorí ľudia na to už určite zabudli, ale v tej dobe Apple k svojim iPhonom dávalo nabíjačku aj s adaptérom zdarma. Rovnako tak aj káblové slúchadlá, ktoré časom prestali vyrábať.

Pokiaľ nájdete doma ešte nepoškodené balenie s týmto modelom, nerozbaľujte ho. Neoplatí sa vám ho stále predávať, keďže na ebay sa predáva len za 30 dolárov. Počkajte však aspoň 7 rokov a tento model sa stane vzácnym a jeho cena rapídne vstúpne.

iPhone 3GS

zdroj: onemorething.nl

Multitasking

iPhone 3GS bol prvý telefón, ktorý podporoval multitasking. Vďaka jeho zjednodušenému ovládaniu ste dokázali pracovať rýchlejšie a efektívnejšie ako kedykoľvek predtým. Najprv ste si ich museli povoliť cez iTunes alebo nastavenia. 

Avšak multitasking ste mohli začať využívať až od roku 2010, kedy bolo vydané iOS 4.0. Iba iPhone 4, iPhone 3GS a iPod Touch 3 generácie dokázali využívať multitasking. iPad dostal multitasking až po vydaní iOS 4.2 v novembri 2010. 

Túžite pracovať efektívnejšie? Ušetríte na používaných zariadeniach a majte k dispozícií najnovšie zariadenia. 

Kompas

Aplikácia Kompas má množstvo zaujímavých možností a varovaní. Ak na to dostane povolenie, určí vašu aktuálnu polohu pomocou GPS a zobrazí súradnice zemepisnej dĺžky a šírky v spodnej časti obrazovky. Umožňuje vám tiež prepínať medzi servermi. 

Presnejšie medzi skutočným a magnetickym. Kliknutím na tlačidlo ste prešli do aplikácie Mapy a videli vašu polohu. Ak bol iPhone blízko reproduktorov, zobrazil vám varovanie pred magnetickým rušením spolu s nutnosťou pohnúť iPhone, aby ste prekalibrovali kompas.

Hlasové ovládanie, ale nie Siri

Túto funkciu bolo možné aktivovať podržaním tlačidla prehrávania/pozastavenia na pribalených slúchadlách, ako aj podržaním tlačidla Domov na iPhone 3GS. Rozpoznáva zadané príkazy, ako napríklad „Zavolaj“, dokázal rozoznať a vytočiť meno príjemcu hovoru.

Mohli ste tak zapnúť hlasové ovládanie a povedať „Zavolaj Jožkovi Mrkvičkovi.” Následne by ste dostali otázku, či chcete volať na mobil alebo do práce či domov. Zvolili by ste miesto príjemcu a počkali, pokiaľ hovor zdvihne.

V tomto prípade môžete vidieť, ako veľmi je virtuálna asistentka Siri personalizovaná. Nevytvára dojem rozpravajúceho telefónu, ale takmer skutočnej dievčiny, ktorá plní vaše príkazy. Preto sa pre svojich virtuálnych asistentov rozhodli aj iné značky. 

Voice Control

zdroj: redmondpie.com

To najpodstatnejšie - kamera

Niet pochýb o tom, že iPhone 3GS vo všeobecnosti fotí lepšie, ako iPhone 3G. Avšak rozdiely nie sú až tak veľké. Automatické zaostrovanie má tendenciu zaostrovať dozadu a nie predne, aj keď manuálne zaostrovanie je možné poklepaním na obrazovku.  

Zdá sa, že vyváženie farieb je podobné iPhonu a iPhonu 3G, pričom najväčšie zmeny zaznamenalo rozlíšenie, detaily a hĺbka ostrosti. Vyváženie bielej je o niečo vylepšené pri slabom osvetlení, aj keď možno nie tak výrazne. 

Za určitých podmienok vyšli porovnávacie obrázky nasnímané pomocou iPhone 3G skutočne lepšie ako tie, ktoré boli nasnímané na iPhone 3GS, ale väčšina záberov, ktoré sme nasnímali s telefónom 3GS, je lepšia a 3GS má schopnosť robiť ešte lepšie. 

Obrazovka a video

Obrazovka iPhonu 3GS je vyváženejšia a plná farieb. Podobá sa na pôvodnú sériu iPhonov z roku 2007. V porovnaní s obrazovkou iPhonu 3G, ktorá bola mierne modrá, obrazovka iPhonu 3GS má mierne ružový odtieň. Možno to značí optimistický pohľad na svet?

Rozlíšenie je evidentne nezmenené. Aj keď sa jas vo väčšine prípadov zdá byť približne rovnaký – neuvidíte veľký rozdiel medzi domácimi obrazovkami týchto dvoch modelov – zobrazenie mimo uhla je na 3GS mierne vylepšené a fotografie vyzerajú o niečo lepšie. 

Nová povrchová úprava obrazovky nezabraňuje šmuhám odtlačkov prstov, ale uľahčuje ich odstránenie. iPhone 3GS ponúka 480p video, ako iPod touch 2G, ale na rozdiel od iPhone a iPhone 3G s obmedzením na 480i.

2010 iPhone 3GS 8GB

zdroj: imore.com

Fungoval by iPhone 3GS v dnešnej dobe?

Áno, ale len v prípade, ak by bola batéria v dobrom stave. Nie je žiadnou novinkou, že iPhony celkovo nemajú práve najlepšie batérie. Skutočné spustenie telefónu však môže byť problematickejšie z dôvodu jeho výkonu a pamäte. 

Na druhú stranu, keď sa svet preteká, kto má väčší telefón s väčším množstvom fotoaparátov, vytiahnuť na verejnosť jeden z prvých modelov iPhone môže byť zábava. Len tak si do neho ťukať a zabiť tak čas u doktora v čakárni alebo dlhú cestu vlakom.

Hneď za týmto článkom si môžete prečítať, čo nám prináša najnovší model iPhone 13. Zistíte, kam sa iPhone za všetky tie roky posunul. 

Záver

iPhone 3, 3G a 3GS sa každým rokom stáva vzácnejším. Na váhe tomu pridáva aj fakt, že je to jeden z iPhonov, ktoré vytvoril už zosnulý Steve Jobs. Ikonický dizajn sa už pred niekoľkými rokmi vytratil zo zveta a nahradili ich moderné verzie.