Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Čo iOS dokáže a Android nie?

Súboj medzi týmito dvoma operačnými systémami nepozná hraníc už dlhé roky. Je najvyšší čas porovať si ich a zistiť, aké výhody ponúka práve systém iOS. Ak tento článok čítate na Androide, možno vás to donuti prejsť na iPhone. Toto je hneď niekoľko dôvodov prečo!

18 INSANE iPhone Tricks You Didn't Know Existed! - YouTube

Zdroj: youtube.com

Najfunkčnejší OS?

Väčšina ľudí považuje Android za najfunkčnejší mobilný operačný systém, no aj keď je to do určitej miery pravda, Android stále nemá niektoré funkcie, ktoré získate v systéme iOS. V skutočnosti sú niektoré z týchto chýbajúcich funkcií už roky neoddeliteľnou súčasťou iOS.

AirPlay

AirPlay je jednou z najdôležítejších funkcií, ktoré zariadeniam so systémom Android stále chýbajú. Keďže AirPlay je vlastný protokol, ktorý vyvinula spoločnosť Apple, neočakávame, že sa niekedy dostane na Android.

Hoci niekoľko aplikácií 3. strán v obchode Google Play umožňuje bezdrôtovo streamovať audio a video obsah z vášho smartfónu, nič sa tomuto vstavanému riešeniu nepribližuje. To je dôvod prečo by mal Google priniesť podobné funkcie do zariadení so systémom Android.

V roku 2020 sa spoločnosti Google podarilo priniesť do zariadení so systémom Android 11 funkciu podobnú AirDrop s názvom Zdieľanie nablízku. Nebolo by to veľkou novinkou, ak by spoločnosť pracovala na niečom podobnom ako AirPlay pre Android.

Screen Mirroring on an iPhone

Zdroj: lifewire.com

FaceTime 

FaceTime je služba poskytujúca videohovory od spoločnosti Apple, ktorá je súčasťou zariadení so systémom iOS, iPadOS a macOS. Vďaka svojej jednoduchosti a bezproblémovej funkčnosti je FaceTime medzi používateľmi Apple mimoriadne obľúbený.

Pozitívnou stránkou je, že používatelia Androidu sa konečne môžu pripojiť k hovorom FaceTime zo svojich zariadení vďaka funkcii FaceTime na webe iOS 15, ale stále budete potrebovať niekoho so zariadením Apple, aby skutočne začal hovor a zdieľal s vami odkaz.

Android zariadenia majú prístup k podobnej funkcii videohovorov vo forme Google Duo, ktorá však nie je taká populárna, pretože väčšina používateľov sa pri videohovoroch spolieha na aplikácie 3. strán. Preto by bolo dobré, keby Apple priniesol FaceTime na zariadenia Android.

Drag and drop

Ide o funkciu, ktorú majú zariadenia iOS už niekoľko rokov. Avšak s nedávnou aktualizáciou softvéru iOS 15, drag and drop funguje v celom systéme. Ak chcete nahradiť akciu kopírovania a prilepenia, môžete pretiahnuť obsah z jednej aplikácie a pustiť ju do inej.

Offloading aplikácií

Ide o jedinečný spôsob, ako ušetriť úložisko na iPhone. Apple umožňuje používateľom iOS odstraňovať nepoužívané aplikácie a zároveň ponechať ich súbory a dáta nedotknuté, takže pri ďalšej inštalácii nemusíte začínať odznova. 

Môžete ušetriť gigabajty úložného priestoru nastavením iPhone tak, aby automaticky vymazával nepoužívané aplikácie. Bohužiaľ Android nemá prístup k podobnej funkcii, a preto sa musia spoliehať na aplikácie 3. strán, aby ste uvoľnili miesto na svojich zariadeniach.

Tap Offload App on app screen

Zdroj: groovypost.com

Kontrola životnosti batérie

Pred niekoľkými rokmi sa Apple dostal do problémov, pretože úmyselne spomaľoval iPhony, aby kompenzoval degradáciu batérie. Krátko po reakcii verejnosti spoločnosť predstavila novú funkciu, ktorá umožňuje používateľom iOS kontrolovať stav batérie. 

Keď životnosť batérie klesne pod 80 %, iOS vyzve používateľov, aby si batériu nechali opraviť alebo vymeniť. Neexistuje žiadny vstavaný spôsob, ako skontrolovať stav batérie zariadenia Android, ale máte ďalšie možnosti, medzi ktoré patrí aplikácia 3. strany.

Ako je na tom vaša životnosť batérie? Ak je pod 80%, dajte si ju opraviť k nám do servisu!

Záver

Tak čo, kupujete nový iPhone? Samozrejme iOS taktiež majú svoje muchy. O tých si môžeme povedať niekedy v budúcnosti. Nemusíte sa však báť, že získate nepostačujúci smartphone. Pokiaľ ste však so svojím Android zariadením spokojný, nie je dôvod prechádzať na iOS.