Doprava 🚚 ZDARMA pri objednávke nad 40€ cez PACKETU, alebo nad 150€ cez kuriéra DPD!

Nabíjate powerbanku prvýkrát? Toto by ste mali vedieť

Správne nabitie powerbanky je zásadné pre jej dlhodobý výkon, aj keď sa často podceňuje môže ovplyvniť jej životnosť a fungovanie v budúcnosti, preto je potrebné prvé nabíjanie vykonať správne. Powerbanky sú čoraz populárnejšie a sú dôležitým spoločníkom pri cestovaní, v práci alebo pri každodenných činnostiach. Vďaka ním sa už nemusíme báť o vybitú batériu smartfónu, tabletu či iných zariadení. Pokiaľ však chcete naplno využiť ich potenciál je dôležité poznať správny proces pri ich nabíjaní. Väčšina moderných powerbank používa lítium-iónové alebo lítium-polymérové batérie. Pokiaľ poznáte konkrétny typ batérie lepšie vám to pomôže pochopiť ako ju správne nabíjať a skladovať.

woman-holds-power-bank-phone-her-hands-charges-phone-from-power-bank

Najpodstatnejšie pravidlá pre nabíjanie powerbanky

Pre zabezpečenie dlhej a spoľahlivej prevádzky powerbanky a taktiež aj optimálneho využitia kapacity je dobré pamätať a dodržiavať nasledujúce pravidlá:

Výber výkonu nabíjačky: Pri nabíjaní zariadenia vždy používajte nabíjačku s príslušným výkonom. Ak je príliš slabý, nemusí nabiť powerbanku v optimálnom čase a ak je príliš silný, môže skrátiť výdrž batérie. Nezabudnite skontrolovať parametre nabíjania.
Zabránenie prehriatiu: Powerbanka musí mať pri nabíjaní vetrané miesto. Prehriatie môže zásadným spôsobom skrátiť životnosť batérie a ovplyvniť jej kapacitu.
Sledovanie indikátorov nabíjania: Pomáha vám sledovať proces nabíjania a indikuje, kedy je plne nabitá. Je zbytočné, aby bola powerbanka zapojená na nabíjaní, ak je plne nabitá.
Správne skladovanie: Ak powerbanku neplánujete dlhší čas používať, je najlepšie ju pred uložením na chladnom a suchom mieste nabiť na približne 50-60 %.

1

 

Ako správne nabiť powerbanku prvýkrát

Pre jej dlhodobé používanie je kľúčový práve prvý úplný nabíjací cyklus. Nabite powerbanku na 100 % a používajte ju až do jej úplného vybitia. Aj keď priemerná doba nabíjania  závisí od kapacity, pri prvom nabíjaní je dôležité nechať zariadenie plne nabiť. Vždy postupujte podľa pokynov na nabíjanie. Používanie príliš silnej alebo príliš slabej nabíjačky môže ovplyvniť životnosť zariadenia.
O čom sa málo hovorí je fakt, že prvé tri nabíjacie cykly sú zásadné pre výdrž batérie a kalibráciu samotného zariadenia. Každé z týchto nabití by malo trvať až do úplného nabitia powerbanky. Priemerná doba nabíjania závisí od kapacity a použitej nabíjačky. Zvyčajne to trvá 3 až 8 hodín.

70034-1

Ako spoznáte, že je powerbanka nabitá?

Spôsob, akým zisťujeme stav nabitia powerbanky, sa môže líšiť v závislosti od modelu a výrobcu zariadenia. Existuje však niekoľko univerzálnych ukazovateľov, ktoré stojí za to poznať.
LED indikátory: Najpopulárnejšia metóda používaná v mnohých modeloch. Často sa skladajú z niekoľkých LED diód, ktoré sa rozsvietia, keď sa zariadenie nabíja podľa úrovne nabitia. Keď sú všetky diódy aktívne a neblikajú, znamená to, že powerbanka je plne nabitá.
LED displeje: Niektoré pokročilejšie modely sú vybavené LED displejmi, ktoré zobrazujú presné percento nabitia batérie. Vďaka tomu môžeme sledovať aktuálny stav a koľko času zostáva do jej úplného nabitia.
Žiadny indikátor: Ak powerbanka indikátor nemá, oplatí sa spoľahnúť na odporúčania výrobcu. Návod zväčša uvádza odporúčaný čas nabíjania.
Pípanie alebo vibrácie: Niektoré súčasné modely môžu tiež signalizovať ukončenie nabíjania krátkymi pípnutiami alebo vibráciami.
Počas nabíjania je dobré pravidelne kontrolovať stav vášho zariadenia, aby ste zaistili jeho dlhú životnosť.

118612-4

Aké sú riziká nesprávneho nabíjania powerbanky?

Nesprávnym nabíjaním a nedodržiavaním pravidiel o správnom nabíjaní powerbanky môže viesť k rôznym problémom, ako je skrátená prevádzková doba zariadenia, poškodenie vnútorných komponentov či dokonca riziko požiaru. Mnoho výrobcov tvrdí, že je možné súčasne powerbanku nabíjať, a tiež používať a niektoré zariadenia túto funkciu podporujú, no vždy sa oplatí nahliadnuť do návodu na použitie.

122494-7

 

Ako sa starať o powerbanku?

Powerbanku nabíjajte správne, podľa pokynov a pomocou odporúčanej nabíjačky. Skladujte ju správne vždy na suchom a chladnom mieste. Ak powerbanka nie je úplne nabitá, pred ďalším použitím ju nabite.